Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hygienslarv på marknaden

– Överlag var det hyfsat, men det fanns en del brister. Det säger en av hälsoskyddets inspektörer efter fredagens kontroll på marknaden.

Annons

Det var på fredagskvällen som miljö- och hälsoskyddsinspektör Emma Frändén deltog i en inspektion av marknadens matserveringar. Hon har ett råd till de som vill vara försiktiga.

– Kolla vilket intryck serveringen ger. Verkar det rörigt eller smutsigt så ska man nog välja något annat.

Miljö- och hälsoskyddets inspektörer hittade brister i temperatur och egenkontroll när det gällde tillagning och varmhållning.

– Temperaturen är viktig för att minska risken för bakterietillväxt. Det kan i värsta fall leda till matförgiftningar om man har otur.

Hon noterade att det var sämre ställt på vissa ställen än på andra, men att det inte var något av matställena som behövde stänga.

Mycket av bristerna åtgärdades direkt på plats.

Ett typiskt problem är handhygienen. Det blir mycket kontanthantering blandat med servering, samtidigt som handtvätten kanske sker vid en dunk bakom vagnen. Om det då är långa köer och stressigt är det lätt att det fuskas.

En lösning kan då vara om personalen har handsprit till hands att tvätta sig med.

Ett ställe där det serverades thaimat var lite sämre än andra. Mat som hade tinats upp för matlagning låg framme i väntan på tillagning utan kylning och övertäckning.

– Men det åtgärdades direkt på plats.

– Vi har inte tidigare fått in rapporter om matförgiftningar och man ska inte behöva vara rädd att äta ute, tycker Emma Frändén.