Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hygiensköterskor lovande idé

Det finns något som hälso- och sjukvårdspolitiker har gemensamt med föräldrar till barn i förskolan: drömmen om ett friskare samhälle.

Februari är vård av sjukt barn-månaden nummer ett, då föräldrar är hemma mer än annars med sina förskolebarn för magsjuka, influensa och förkylningar.

Därför är det med stort intresse som vi har följt projektet med hygiensjuksköterskor i Västra Götaland. Det är ett samarbete mellan kommunens förskolor och landstinget, som innehåller utbildning och fortbildning av personal och ledning, aktivt stöd till högskolornas pedagogutbildning och praktisk handledning av barnavårdscentralernas personal.

Det handlar om när och hur man tvättar händerna, livsmedelshygien, rutiner kring toaletter och blöjbyten, och rengöring av leksaker. Kunskapen ökar hos både pedagoger och föräldrar. Utöver det så har samverkan kring att minska förskolebarnens smittor vuxit fram mellan smittskyddsenheten, kommunernas förskoleverksamhet, barnhälsovården och miljöförvaltningar.

Resultatet är lovande. Frånvaro från jobbet på grund av vård av barn ökar för varje år i hela landet. Undantaget är i Västra Götaland där frånvaron istället minskar, tack vare hygiensjuksköterskor i förskolan. Enligt ekonomiska beräkningar av samhällskostnader som gjorts sparades runt 40 miljoner på ett år i Göteborg i form av minskat inkomstbortfall för föräldrar, läkemedelskostnader och försäkringskassans utbetalningar till föräldrar som är hemma. Dessutom gick förskrivningen av antibiotika ner. Västra Götalands budget för hygiensjuksköterskorna är 2,25 miljoner kronor.

Med så goda resultat på finns det ingen anledning för Gävleborg att tveka. Självklart ska vi satsa på hygiensjuksköterskor som arbetar hälsofrämjande för friskare barn även i vårt län.

Marcus Häggström

Maria Aspers

miljöpartister i landstinget

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel