Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyggligt läge för oppositionen

Sifo har mätt hur medborgarna uppfattar de båda politiska blockens förmåga att hantera ekonomiska kriser.

Annons

Regeringsblocket vinner stort. Det finns tre enkla och en mer sammansatt och intressant förklaring till detta. De enkla först.

Finansminister Anders Borg är regeringens stjärna. Likt en annan känd Katrineholmare och företrädare på finansministerposten går Borg gärna i medial närkamp med de giriga vargflockar som vill slita köttet ur samhällskroppen.

Vänster- och Miljöpartiet är nybörjare som tänkbara regeringspartier. För att uttrycka det milt; inget av partierna har lagt ner särskilt mycket krut på att profilera sig som kamerala budgethökar.

Den avvaktande – i mina ögon djupt osakliga – misstron mot Mona Sahlin slår igenom i sådana här undersökningar. En förfallen parkeringsbot och/eller en glömd dagisavgift väger liksom tyngre än Sahlins långa erfarenhet av tuff omsorg om den offentliga ekonomin.

Nå, som sagt. Förklaringarna ovan är vardagsmat och föga upphetsande. En mer intressant förklaring till Sifos resultat är att de allra flesta inte känt av någon kris. De har tagit del av medias braskande rapportering om krisen. Samtidigt har de fått mer pengar i plånboken, de har jobbet kvar, räntorna är låga och flygplanen till Thailand har fyllts på i ökad takt. Uppfattningen att regeringen klarat krisbekämpningen är högst rimlig ur dessa människors perspektiv.

När Sifo däremot frågar ”arbetarväljare” så har det rödgröna blocket lika stort förtroende som de borgerliga i rollen som krisbekämpare. Här har vi många av de människor som upplevt finanskrisen på riktigt. De som förlorat jobbet, de som känner oro för att pengarna ska räcka månaden ut, de sjukskrivna och alla de som inte kommer in på arbetsmarknaden.

Hos alla dessa människor väger missnöjet med regeringens krisbekämpning upp misstron mot att de rödgröna verkligen ska kunna sköta landet.

Oppositionen har därför ett hyggligt läge. En sund och mer jämlik fördelningspolitik finns redan på plats i den rödgröna politiken.

Nu gäller det att markera att Socialdemokraterna som det dominerande partiet inte för ett ögonblick tänker svika sin långa tradition som ordningsman i de offentliga finanserna.

Widar Andersson

Politisk redaktör Folkbladet (s)

Mer läsning

Annons