Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyckleri, herr kommunalråd

När nu marken börjar gunga under fötterna vill kommunalrådet Nilsson Sträng göra gällande att han nästan bara är en liten tjänsteman som har att verkställa fattade beslut.

Det är ett tappert försök. Men vem som vill kan läsa på kommunens hemsida att han deltog i kommunstyrelsens möte 29 november 2007 och att han anförde sina trupper på det avgörande fullmäktigemötet 17 december samma år, när man bestämde sig för att sälja Brotorget till Sjaelsö för fjäskiga 162 000 kronor. Bara sju ledamöter röstade emot och Olle var absolut inte någon av dem. Apropå bakgrundsfakta.

Visserligen hade (S) reserverat sig vid en tidigare omröstning, men det var mest taktik. Man ville bara ha en något mindre galleria. Hade man istället röstat emot hade vi sluppit hela eländet.

Men det är sant att 39 av 47 ledamöter röstade för gallerian, som Bollnäsborna mycket övertygande sagt att de inte ville ha. Fler än Olle kan därför ha anledning att undra vad som flög i dem alla.

En intressant sak i sammanhanget är att (S) den gången fick igenom att ”inga förändringar av nuvarande torg får ske före byggstart”! Undras vem det var som sedan, med känt resultat, satte sig över detta ”i demokratisk ordning fattade beslut”? Troligen Olle själv, för då hade han blivit kommunalråd, vilket man nog måste förmoda var avsiktligt.

Han vill nämligen så gärna uppträda som kommunens ”starke man”, den som, utan några demokratiska beslut alls, kan spela med skattepengar och strö frikostiga löften omkring sig vid informella möten med diverse lobbyister och projektgrupper. I den rollen är Olle Nilsson Sträng livsfarlig.

Själv tycker han att jag sätter käppar i hjulen. Men det ser jag som nästintill en plikt i dessa lägen. Och han suckar över att jag ”hycklar och ironiserar”. (Troligen har han blandat ihop ”häcklar”och ”gycklar”.) Vad han menar är att jag driver med honom. Och visst gör jag det. Dels för att han faktiskt förtjänar det, och dels för att jag måste muntra upp mig själv medan jag skriver om hans egentligen mycket trista affärer.

Hyckleri, herr kommunalråd, är när du påstår att du bara utför fullmäktiges beslut. För exempelvis var det väl du som helt på eget bevåg skrev det där tilläggsavtalet som sedan fick skarp kritik av revisorerna? Och alla har ju f.ö. läst eller hört hur du entonigt som en böneutropare prisar Gallerian som ska bli frälsningen för Bollnäs. Nu är du snart ensam om lovsångerna, och jag förstår att det känns lite ödsligt därute i gruset.

Kanske dags att dra sig tillbaka? Det finns nu flera goda skäl. Om du alltså bara skulle ha varit en stackars nickedocka hittills, har du här chansen till ett självständigt och rakryggat beslut.

Thomas Tidholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel