Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Huvudkontor i behov av byggklar tomt

Företaget Hudikhus vill köpa en byggklar tomt på Varvet för att bygga sig ett huvudkontor för runt 10 miljoner kronor.

Därmed inte sagt att bolaget släpper sina planer för Kattvikskajen.

– Vi håller på att rekrytera fler anställda och vi behöver bättre lokaler för att vara en attraktiv arbetsgivare. Nu styr kommunen exploatörer mot östra sidan av hamnen och Kattvikskajen kommer att dröja. Vi har inte tid att vänta, säger Malin Hagberg, delägare i Hudikhus tillsammans med sin bror Tobias Eriksson och deras pappa Anders Eriksson.

Företaget som konstruerar och säljer hus har funnits i Hudiksvall sedan sextiotalet och utsågs 2012 till Årets företagare. Bolaget har tio anställda i Hudiksvall samt kontor i Stockholm och Göteborg. I Hudiksvall har företaget hyrda lokaler men är i behov av lokaler för ritning och konstruktion samt för utbildning. Företaget håller på att rekrytera två nya medarbetare just nu och ser goda möjligheter att utveckla sin verksamhet.

Avsikten är att investera runt tio miljoner kronor i cirka 600 kvadratmeter lokaler i tre våningar.

Hudikhus tog fram en ritning på sitt tänkta huvudkontor med tanke på att bygga på Kattvikskajen. Men där finns det ännu inga tomter till salu. Kommunen har inte kapacitet att utreda alla alternativ samtidigt och därför har tekniska nämnden prioriterat Varvet och området nedanför Köpmanberget. Det senare med inriktning på bostäder.

– Kattvikskajen är viktig för Hudiksvall, men det är inte nödvändigt för mitt kontor, säger Malin Hagberg.

För Hudikhus är Kattvikskajen intressant genom hamnmiljön men också för att den ligger strategiskt bra för kommunikationer för företagets säljare eller kunder som finns runt om i landet. Samma sak finns på Varvet framhåller Malin Hagberg.

Nu annonserar Hudiksvalls kommun ut en detaljplanelagt tomt på Varvet. Det som behövs för att börja bygga är att genomföra köpet och ansöka om bygglov.

Därför vill Hudikhus bygga på Varvet. Deras ritning är utformad med ett magasin i tankarna.

– Vi älskar Hudiksvall och vill göra något bra här. Vi vill bygga i en stil som passar in och blir bra i den miljön, säger Malin Hagberg.

Men hon upplever att det är svårt att få ett besked från tekniska nämnden om försäljningen.

– Jag vill känna att alla får samma behandling. Hudiksvalls kommun måste kunna hitta en struktur för hur de ska agera i markfrågor så att exploatörer får besked, säger Malin Hagberg.

Tekniska nämndens ordförande Håkan Rönström (M), förklarar att det finns tre intressenter till tomten och att de har alla fått en begäran om att redogöra för sina verksamhetsplaner och hur investeringen ska finansieras.

– Vi vill försäkra oss om en bra köpare. När vi har flera intressenter har vi möjlighet att välja den intressent som vi tycker utvecklar området på bästa sätt, säger Håkan Rönström.

Vem som får köpa tomten på Varvet blir klart den 22 april då tekniska nämnden tar upp försäljningen för beslut.

– Det finns ingen automatisk förtur. Det är alltid tekniska nämnden som beslutar och det finns inga löften om förtur för någon om det inte finns ett avtal, säger Håkan Rönström.