Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Huvudet slutar inte arbeta"

KAN DU TA SEMESTER: Går det att ta semester som kulturutövare? Vi har ställt frågan om det går att koppla bort kreativiteten. I dag: Författaren Elin Olofsson.

Elin Olofsson bor i Östersund och Offerdal och skriver om livet på landsbygden. Hon har skrivit böckerna ”Då tänker jag på Sigrid”, ”Till flickorna i sjön” och ”Gånglåt”. Den sistnämnda är nominerad till priset ”Årets bok – folkets pris”, Bonniers bokklubb.

Kan du ta semester från ditt skrivande?

– Ja, från själva skrivandet tänker jag ta semester under juli men huvudet slutar ju inte arbeta för det. Så medan jag gräver i trädgården, badar, fiskar, cyklar och äter jordgubbar väver huvudet ihop trådarna till det som ska bli nästa projekt. Den här sommaren ska jag dessutom göra lite research som behövs till min nästa bok och då behöver man ju ta anteckningar och kan komma på idéer som måste skrivas ner under tiden. Så visst, jag tar semester, men stänger inte av helt.

Hur påverkas ditt skapande av vilan och är sommaren bästa tiden för det?

– När jag vilar från själva skrivandet tänker jag mig att det fungerar ungefär som vattenkraften – att det är under sommarvilan man egentligen dämmer upp (text)flödet för att till hösten kunna frigöra all energi. Och ja, har man trädgård är sommaren bästa tiden att vila från skrivandet, för då har man fullt upp med att gräva, plantera, vattna, klippa gräsmattan och rensa grönsakslandet, det vill säga tungt kroppsarbete som jag alltid får för mig gör en till en bättre författare under resten av året. Man övar sitt tålamod i trädgården – måste vänta på att något ska växa till sig – och det tålamodet behövs också i skrivandet. Jag ångrar aldrig att jag valde att bli författare eftersom jag är lycklig när jag skriver och det är ju inte så illa pinkat.