Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husrannsakan blev en dyr historia – för polisen

Aj, aj, aj så det kan gå. Den 13 oktober i fjol blev en svart dag för poliserna som gjorde husrannsakan hemma hos en Sandarnebo. En burk svart färg i ett köksskåp ställde till det. Den dunsade i golvet. Polisen torkade och till slut var golvet svart i två rum.

Rikspolisstyrelsen har granskat historien och konstaterat att poliserna uppträtt försumligt. Om det var när man puttade ner färgburken ur skåpet eller försökte torka upp färgen framgår inte. Förmodligen bådadera.

Personen som man gjorde husrannsakan hos beskriver själv situationen i sitt brev där han begär skadestånd med 18 500 kr.

"Tafatta försök att få bort färgen resulterar i att det smetas ut än värre".

Sandarnebon och hans sambo kunde inte heller göra något åt saken. Båda anhölls, misstänkta för att ha handlat med narkotikaklassade piller som de köpt från Indien och Pakistan och sålt vidare.

Och medan förhören med de båda fortsatte i polishuset torkade färgen på golvmattorna i köket och vardagsrummet.

Väl hemma efter en fängelsedom i tingsrätten kunde lägenhetsinnehavaren ta sig an färgproblemet. Han författade ett brev till polismyndigheten i länet, där han redogjorde för det inträffade och krävde skadestånd för att få golvmattorna utbytta. Han hoppades också på en snabb behandling eftersom de nersmetade golven väckte mörka minnen.

Polismannen som tippade ner burken lovade att hjälpa till och skynda på processen.

Ett knappt år senare har Rikspolisstyrelsen konstaterat att polisen varit försumlig och att staten ska stå för fiolerna.

Nu ska golvmattorna med den förhatliga svarta färgen bytas och förpassas till soporna. För jobbet har Sandarnebon fått 18 500 kronor. Lite väl tilltaget men vadå, säger Sandarnebon i brev nummer två till polismyndigheten där han förklarar att han för säkerhetsskull plussat på golvytan lite extra.