Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husköpare letar sig ut på landet

En ny sorts kund har kommit landsbygdens bostadsmarknad. Fler söker billiga hus av ekonomiska skäl, det menar Ljusdalsmäklaren Lars-Göran Berglin.

Kärva tider leder till förändrade beteenden, så även på bostadsmarknaden. Det konstaterar mäklare Lars-Göran Berglin som berättar att hans mäklarfirma ser en tydlig tendens i år.

Genom mäklarfirmans söksystem för fastigheter har Lars-Göran Berglin märkt att fler kunder söker billiga hus i glesbygd.

– Det vi ser är en ny typ av kund som inte har samma tankar om att köpa fastighet i de norrländska skogarna som förut, säger han.

Människor som varslats och är på väg att bli socialt utslagna letar sig ut på landet. De nya kunderna kommer huvudsakligen från storstäder och har tidigare anknytning till Norrland, säger Lars-Göran Berglin.

– Det går ju lika bra att vara arbetslös här som någon annanstans.

Men övriga mäklare i kommunen har inte märkt denna utveckling. Mäklare Martin Andersson tror inte att boende är en enbart ekonomisk fråga.

– Det är ju där man ska bo under många år. Jag tror inte köpmönster ändras på grund av konjunkturen, för den går ju upp och ner hela tiden, säger Martin Andersson.

Lars-Göran Berglin menar dock att han har annan kundkontakt och kan läsa av marknaden på ett annorlunda sätt.

– Det här är en bild vi får med vårt söksystem. Och det har inte de andra mäklarna, säger han.