Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hushålla med skattepengarna

Under Almedalsveckan samlades cirka 560 organisationer som arrangerade mer än tusen olika seminarier.

Annons

Hundratals särintressen spenderade hundratusentals eller miljoner kronor för att påverka politikens innehåll i den riktning som gynnar dem bäst. Men tog man hänsyn till allmänintresset att hushålla med skattemedel?

En granskning av Skattebetalarnas förening visar att LO:s förslagna krispolitik skulle kosta den genomsnittliga inkomsttagaren upp till 53 000 kronor nästa mandatperiod. Ändå redovisar LO inte prislappen för de flesta av sina krav.

Unionens krav kostar upp till 11 000 kronor per arbetande svensk nästa mandatperiod, men inga prislappar redovisas. TCO å andra sidan presenterade väldefinierade förslag som i vissa fall också följde med en prislapp.

Överlag framträder bilden att många ledande särintressen är dåliga på att synliggöra kostnaderna för sin föreslagna politik men desto bättre på att skriva kostsamma önskelistor. Denna inställning måste förändras. Skattemedlen är begränsade och vi måste hushålla med dem. Vanliga arbetande svenskars allmänintresse får inte glömmas bort när särintressena samlas i Almedalen.

Nima Sanandaji

Skattebetalarnas förening

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel