Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husförhör i Flatmo

De enda husförhör som verkar finnas kvar i Sverige är i byar i Forsa socken.

När prästen Andreas Bernmyr berättade för sina 40 kolleger på prästseminariet att han skulle på husförhör om en vecka trodde ingen att det var sant.

– De trodde jag skämtade, säger Andreas Bernmyr.

Till det här husförhöret har Andreas Bernmyr tagit med sig andra böcker än katekesen för att väcka frågor och skapa diskussion. Sedan Luthers verksamma tid i början av 1500-talet har många efter honom tänkt tankar kring tro som kan vara värda att ta upp. Andreas Bernmyr visar en bok av Jonas Gardell som han inspireras av.

– I boken Om Jesus diskuterar han Jesus ur ett intressant perspektiv. Han är teologiskt kunnig, och går även in på detaljer om hur Jesus skulle kunna ha sett ut. Han kanske inte var den blonda långhåriga gestalt som ofta avbildas. Eftersom det inte fanns någon tandkräm eller tandborstar på den tiden undrar Gardell om Jesus kanske inte hade så många tänder, säger Andreas Bernmyr.

I husförhöret i Flatmo behöver inte deltagarna rabbla katekesen. Andreas Bernmyr ställer den öppna frågan: Har Jesus funnits?

Deltagarna tar en runda runt bordet och intressanta samtal kommer i gång. Lennart Almstedt kanske inte tror bokstavligt talat på alla mirakel, men menar att det som var speciellt med Jesus var att han kom med någonting nytt. Andreas Bernmyr håller med, och betonar det unika i att leda folk genom kärlek i stället för hårda regler och bestraffningar.

En av deltagarna som varit med förr är Alva Albinsson. När hon var barn var husförhören mer formella. På 40-talet minns hon när folk samlades i gården.

– Jag minns hur vi gjorde i ordning rummen och hur alla från byn kom. Prästen frågade om drängar och pigor och om de som gått bort. Bara att prästen skulle komma var någonting speciellt, säger Alva Albinsson.

Andreas Bernmyr är inte den hemska husförhörspräst som porträtterats i litteraturen, till exempel hos Vilhelm Moberg. I stället för att sätta församlingsmedlemmarna i skräck är han uppmuntrande. När deltagarna svarar på frågor varför vi firar olika högtider är han uppmuntrande.

– Ni kan ju det här, säger Andreas Bernmyr.