Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huset är en skamfläck - varför gör kommunen ingenting?

Jan Hellberg undrar varför Söderhamns kommun sitter med armarna i kors när det gäller Ljusne före detta värdshus. Lillemor Svensson, ordförande i bygg och miljönämnden och Anna Tengqvist, verksamhetschef plan- och byggavdelningen ger svar direkt.

Annons
Arkivfoto: Pelle Zackrisson

Vän av ordning undrar säkert hur Plan- och byggchefen i kommunen Anna Tengqvist definierar vad som är ovårdat eller inte. Att Ljusne före detta värdshus idag inte skulle vara vårdat och i gott skick är väl något vi kan vara överens med Anna om. Men där slutar våra åsikter att överensstämma ...

Läs också artikeln: Ödehus som förfaller: "Om jag lagar ett fönster är det sönderslaget dagen efter"

Enligt plan- och bygglagen ska kommunen kontrollera att fastighetsägare sköter sina hus och tomter. Har Söderhamns kommun efterlevt lagen? Svaret blir ett rungande: nej!

Om ägaren (av Ljusne värdshus) inte följer kommunens anvisningar kan kommunen utfärda ett åtgärdskrav, ett så kallat föreläggande. Har kommunen utfärdat ett föreläggande? Här blir svaret åter ett rungande: nej!

Ger det inte resultat kan kommunen begära att en domstol utdömer ett vite, en straffavgift. Har kommunen begärt detta? Än en gång blir svaret: nej!

Kommunen med Anna Tengqvist och ordföranden i bygg- och miljönämnden, Lillemor Svensson (S), har med andra ord suttit med armarna i kors och inte vidtagit några som helst åtgärder för att komma till rätta med de ovårdade hus som år efter år står och förfaller i kommunen, bland annat Ljusne f d värdshus.

Ljusne f d värdshus är en skamfläck, inte bara för orten Ljusne utan för hela Söderhamns kommun. Och det värsta är att ingen tjänsteman/kvinna behöver ta något personligt ansvar. Det är ”bara” att låta förfallet fortgå år efter år ... och fortsätta att sitta med armarna i kors ...

Jan Hellberg, Maråker

Svar direkt: Hej Jan! Det är beklagligt att du har fått en bild av att Söderhamns tjänstemän/politiker sitter med armarna i kors istället för att arbeta med det som hör till vårat uppdrag. Vi har under de senaste verksamhetsåren varit tvungna att prioritera andra ärenden och det har medfört att vi inte har arbetat med det som kallas tillsynsärenden (ovårdade tomter, ovårdade byggnader och liknande). Vi vill samma sak som du, det vill säga att tomter och byggnader ska skötas och vårdas så att vi får en kommun där man trivs att bo i, arbeta i och vistas i.

Att definiera vad som är ovårdat eller inte ovårdat kan ofta vara svårt och är alltid en bedömningsfråga. Bedömningen ska grunda sig på vad lagstiftningen säger och på de rättsfall som finns i liknande ärenden.

Ärendet angående Ljusne f d värdshus finns som du vet på vår lista över ovårdade byggnader och vi räknar med att vi kan påbörja ärendet under 2019. Så sent som 2014 gjordes bedömningen att byggnaden inte var ovårdad, men eftersom den inte har underhållits och tagits hand om så har förfallet fortgått och vi måste ta upp ärendet till granskning igen.

Du har tidigare haft mejlkontakt med oss och du får gärna höra av dig till bygg- och miljöförvaltningen framöver för att höra hur ärendet med Ljusne f d värdshus fortskrider.

Det är bra om vi som bor och verkar i Söderhamn bryr sig om vår närmiljö, så därför vill vi tacka dig för ditt engagemang!

Lillemor Svensson (s), ordförande bygg- och miljönämnden

Anna Tengqvist, verksamhetschef plan- och byggavdelningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons