Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husen rivs i Marma

/

Nu har rivningarna av hyresfastigheterna på Idrottsvägen börjat.
Husen som för några decennier tronade med utsikt över sjön Marmen är snart ett minne blott.

Annons

Grävmaskiner äter sig genom Faxeholmens gamla hyreshus på Idrottsvägen i Marmaverken. Rivningarna påbörjades för några veckor sedan och en huskropp är redan borta. Kvar av den finns bara högar av tegel och betong.

Totalt är det tre hyreshus som rivs till en kostnad av ungefär en miljon kronor. Upphandlingen vanns av Järvsöföretaget Destruct Demolition AB. Två grävmaskinister och tre personer som sorterar och sanerar är vad som krävs. Resterna av byggnaderna körs till Långtå. Men en hel del återvinns.

– Många kommer hit och de där små trähusen är sålda till exempel. Det är mycket här som återanvänds, säger arbetsledare Robert Karlsson från Järvsö.

Bråte och glassplitter kantar trappan upp till andra våningen. I ett vardagsrum står en soffa, stolar och blommor kvar.

Utsikten över berg, skog och sjön Marmen ger ett rogivande intryck och för stunden är det lätt att känna hur familjelivet en gång var på Idrottsvägen. Tystnaden bryts av en bullrande maskin. Och i köket i andra änden av lägenheten river Stefan Höök bort ett skåp med hjälp av ett koben.

– Det är kul att riva. Det är skönt att avreagera sig samtidigt som man jobbar, säger Stefan Höök med en cigg i mun.

Samtidigt utanför porten till 22:an lastar Lennart Renöfält släpvagnen full. Han passar på att hämta material till ett blivande växthus.

– Det är tråkigt att de river, här har många klasskompisar bott. Men nu lever i alla fall det här vidare, säger han och tittar på släpvagnslasset.

Robert Karlsson sitter bakom spakarna i grävmaskinen. Med ett bastant grepp sliter han bort ytterligare en väggsektion. Och till sommaren ska allt vara borta.

Läs också om hur bruksorterna drabbats av industrinedläggningar:

Små samhällen har utarmats

Annons