Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husblatteattacken mot Teodorescu

Husblatte. Jämförande med lasermannen. Uppläsande av Flashbacktrådar med omdömen som “Gillar smink och högklackat”,“Sexig motherfucker” och “Kom och Teodoresca mig.” Och frågor som vet ni vilken dy hon har varit i?

Efter att ha lyssnat igenom 25 minuter av trash talk ett par gånger och sedan bett fler personer att lyssna, för att fråga om det är bara jag som inte ser att det här är den satir och humor mot makthavare som varudeklarationen säger, så är slutsatsen att det är snarare Sveriges Radios värdegrund som är trasig än att jag är humorlös.

Det handlar om podden “Veckans Boss som görs av P3:s Tankesmedjan och som ägnar sig åt en rasifieringsattack mot Göteborgs-Postens nya politiska redaktör Alice Teodorescu. I sakfrågan har utnämningen av Teodorescu orsakat en het debatt med strömhopp från ledarsidan efter att tidningens ägare uppenbart valt styra GP från vänsterliberalt håll mot mer högra farvatten i den liberala sjön. Det är en sak att vara kritisk mot ägarens Peter Hjörne ändrade inriktning och en helt annan sak att begå karaktärsmord på Alice Teodorescu.

Att hon både är höger och född i Rumänien men säger sig inte ha upplevt rasism blir för mycket för P3-redaktionen som också försöker skämta om att man för ett rasbiologiskt register. Podden vevar även mot GP:s medarbetare Csaba Bene Perlenberg, med rötter i Ungern, som osynliggörs med härskarteknik och kallas konsekvent för praktikant och i praktiken Teodorescus bitch. Perlenberg som aldrig nämns vid namn utan bara som “Praktikanten” är vikarie och till vardags krönikör på Liberala Nyhetsbyrån.

Låt oss göra ett tankeexperiment att om Veckans Boss inte gjordes av fina Sveriges Radios P3 utan av någon av hatsajterna som kallat det för humor och satir, och att föremålet för trashtalket hade varit en Alice, säg kulturminister Alice Bah Kunke från Miljöpartiet som hade kallats för husblatte, jämförts med lasermannen och att man läst upp sexuella omdömen från en Flashbacktråd så skulle mediestormen ha varit bedövande.

I programmet sägs också att enklaste sättet att få jobb i Sverige är att vara en högeråsiktsmaskin, riktigt så är det inte. Enklaste sättet att få jobb på P3 är uppenbart att ha tydlig extrema vänsteråsikter man vill ge uttryck för.

Bland försvararna till programmet finns komikern Özz Nujen som på twitter säger “Ni får säga att profet Muhammed är hund o terrorist MEN säger nån att @alicemedce är husblatte i ett SATIRprogram då JÄVLAR! Hycklare #svpol”

Yttrandefriheten ska vara vid. Rätten för skribenter, komiker, konstnärer, författare, satiriker, diktare, pjäsförfattare och så vidare ska vara obestridlig. Men den här ledaren tar upp den principiella diskussionen om den världsbild som podden förmedlar är förenligt med Sveriges Radios värdegrund som säger att “vi värnar det demokratiska samhällets grundtanke och alla människors lika värde.”

Avslutningsvis kan sägas att Hälsinglands samlade kår av ledarskribenter består till hundra procent av första eller andra generationens invandrare, men vi är nog alldeles för oblattigt husblattiga för Tankesmedjan.