Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husavdrag gav bra pådrag

ROT-jobb och hushållsnära tjänster i samma paket, med rätt till husavdrag, har fyllt orderböckerna hos många hantverkare, men inte varit en succé på alla håll.

Den 1 juli trädde den så kallade fakturamodellen i kraft, med 50-procentigt avdrag på husarbete, som är den gemensamma benämningen på ROT-jobb och hushållsnära tjänster.

Tanken med den nya modellen var att den administrativa bördan skulle flyttas över från Skatteverket till hantverkaren, med avdraget gjort redan på fakturan till kunden.

Men så har det inte blivit. Skatteverket har fått mer att göra än väntat på grund av det stora intresset för husavdraget. Hittills har drygt 411 miljoner kronor betalats ut, varav 14,5 miljoner i vårt län. I Söderhamn har 1,5 miljoner betalats ut på 224 ansökningar.

Mer att göra har det också blivit för hantverkare inom vissa branscher. Dock inte alla.

Tidningen har kontaktat ett urval hantverkare i olika branscher och sonderat jobbläget:

Wanja Sköld, Nyckelpigans Hemservice, tycker att det gått bra med fakturerandet, men att jobben inte ökat som förväntat:

- Skatteverket tog ganska lång tid på sig från början, men nu flyter det på bra. Jobben, däremot, blev inte så många fler som jag väntat, säger hon.

Erik Landström, Landströms Bygg & Hyvleri i Norrala:

- Jag är fulltecknad fram till jul och även en bit inpå våren. Jag är inte rädd för att bli utan jobb till sommaren, säger han.

Per Nordin, Nordins Rör & Energi i Bergvik:

- Vi har absolut fått mer att göra, kanske 30 procent mer. Vi är helt uppbokade året ut, men inget i Söderhamn. Vi har inte tid, säger han.

Jacob Sahlén, Jape Electro AB i Norrala:

- Vi har fått mer att göra, men hade en bra snurr även innan. Många vet inte att dom får göra avdrag, säger han.

Skattesubventionerat husarbete permanentades av nuvarande regeringen, men överlever kanske inte i en högkonjunktur – eller vid ett regimskifte 2010. Därför ger skatteinformatör Ulrica Åhrman följande råd:

- Med tanke på ovissheten efter valet brukar jag säga åt de som är intresserade att göra allt på en gång, säger hon.