Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hus ska åtgärdas

Efter flera år av förfall ska det rosa huset mitt i Bergsjö nu repareras, lovar fastighetsägaren, Viskans Fastighet AB.

Byggnadsinspektören i Nordanstig har en tid brevväxlat med Viskans Fastighet AB, sedan byggnadsnämnden ställt krav på åtgärder på det rosa tvåplanshuset på Storgatan 6. Bland annat är det tak och balkong som måste åtgärdas.

Nu har fastighetsägaren svarat, och berättar att han planerar att sätta igång med åtgärderna till somamren. I samband med detta har han bland annat frågor kring kulör på huset och han undrar om huset (som byggdes för snart 100 år sedan) har något kulturhistoriskt värde eller byggnadsminnesförklaring – och om kommunen på något sätt bidrar med pengar till färg eller något annat.

Planen är att ta åtgärderna etappvis, och han vädjar om rimlig tid för åtgärderna.

Plan- och byggkontoret har svarat att byggnaden inte är byggnadsminnesförklarad (även om den har ett stort värde i sig) och att det inte finns några kommunala bidrag att söka. Ska den målas i annan färg måste ansökan om bygglov för ändring av fasad lämnas in.

 Vad gäller de etappvisa åtgärderna gäller byggnadsnämndens protokoll, där beslut fattas om att åtgärderna senast ska vara genomförda den sista september i år.