Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur väljer vi vår partner?

Valet av partner i den nära kärleksrelationen styrs av vår uppväxt. En sund relation bygger på respekt och ansvar.

Annons

Ditt val av partner styrs i många fall till största delen av det bagage som du packat med dig från din barndom. Uppväxten har ofta en avgörande betydelse menar drog- och anhörigterapeuten Yvonne Oscarsson.

Vi styrs av de regler, roller och ritualer vi fått med oss, likväl som försummelser vad gäller den sociala och fysiska biten. Här handlar det om koder och trygghet. Har vi växt upp i ett hem där det förekommer fysisk och psykisk misshandel eller sexövergrepp så påverkar det oss.

– Har vi i familjen sett att pappa slår mamma så fastnar det i vårt bakhuvud som något som är ok, förklarar Yvonne Oscarsson.

Steget till att sedan hamna i en sådan relation själv, är kanske inte alltid så långt. Men då handlar det inte om en sund kärlek. Något som var temat på måndagens föreläsning med Yvonne Oscarsson, och en av de öppna föreläsningarna i ämnet beroendeproblematik.

– En sund relation bygger på respekt och är ansvarsfull, säger hon.

Den kännetecknas av att den är rationell och flexibel. Ömsom stark och svag. Trygg och med tillåtande kompromisser. Det ska finnas en öppen och ärlig kommunikation och omsorg om varandra. Båda parter ska vara jämställda i förhållande till varandra och det ska vara tillåtet att göra fel. Det ska finnas en behovsuppfyllelse och ett begripbart kärleksspråk.

– Vill man få en fast och sund relation bygger den på en femstegsnivå, där man först är bekant, sedan blir kamrat och vän, därefter romans och förälskelse innan det fasta förhållandet inleds, säger Yvonne Oscarsson.

Följderna av att följa de känslor som uppkommer i samband med kärlek vid första ögonkastet är med andra ord något man bör akta sig för om det är en hållbar relation man är ute efter.

– Men den är inte omöjlig, även om det så klart är bättre att köra den längre vägen, påpekade en åhörare.

Men för att få en bra start krävs också att vi avslutat eventuella tidigare förhållanden på rätt sätt, och där genas det rätt mycket, säger Yvonne Oscarsson.

– I en relation har jag rätt att få mina rättigheter tillgodosedda och förhandlade innan förhållandet avslutas. Sker inte det så tar jag med mig det in i nästa relation.

De öppna föreläsningarna pågår till slutet av vecka 46 och samtliga äger rum på Ljusdals närsjukhus. Ämnet "Sund kärlek" lockade en nästintill fullsatt lokal med åhörare.