Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur tänker ni, X-trafik?

Beslutet om att dra in turer med linje 173 mellan Gävle och Bollnäs kommer påverka väldigt många resenärer, inte minst studenter som kommer från Stråtjära, skriver Hugo Eriksson. X-trafik svarar direkt.

Länstrafiken i Gävleborgs län gick alldeles nyligen ut med att de tänker avskaffa nästintill hela linje 173 som går mellan Gävle och Bollnäs, och jag undrar hur detta beslut har kunnat gått igenom från både er och länets sida?

Detta beslut om att ta bort linje 173 kommer påverka väldigt många resenärer. Inte minst de studenter som faktiskt går i gymnasium vid dessa platser och kommer från Stråtjära. I skrivande stund så möter bussar och tåg varandra vid Holmsvedens järnvägsstation utan någon som helst samordning, så hur ska dessa gymnasieelever kunna ta sig till och från skolan på godtagbara tider för att slippa onödigt långa väntetider och byten? Ungdomar som redan nu lider av för lite socialt umgänge på grund av för snåla ankomster av kommunal transport blir ännu en gång stampade på fötterna.

Inte nog med det så börjar det dra ihop sig för femtonåringarna som snart ska välja gymnasium, och hur kommer detta påverka dem? Det blir inte längre ett val när de blir tvungna att bestämma sig för ett gymnasieprogram som passar deras möjlighet att ta sig till och från skolan, vad gäller busstider.

Samtidigt, vad kommer hända för de pensionärer som inte är behöriga till att driva ett fordon? Hur ska de kunna ta sig till Gävle sjukhus av eget bevåg?

Om inte det finns möjlighet att ta tillbaka linje 173 mellan Bollnäs och Gävle så se till så att förbindelsen mellan tåg och buss vid Holmsvedens järnvägsstation fungerar så pass bra så att elever från Stråtjära inte ska behöva ta till egna transportmedel för att kunna ta sig till och från sina studier.

Jag hoppas verkligen att ni bemöter mig i frågan och tar en extra funderare kring det beslut som ni har tagit.

Hugo Eriksson, Stråtjära

Svar direkt: X-trafiks uppdrag är att utveckla och samordna kollektivtrafiken i länet för så många människor som möjligt. Det innebär att vi ibland måste dra in turer på linjer som har ett lågt resande samtidigt som vi ökar utbudet på andra buss- och tåglinjer där många reser.

Busslinje 173 var ursprungligen en sjukreselinje som endast körde en tur i vardera riktningen Ljusdal-Gävle. I december 2016 utökades antalet bussturer på denna linje, som ett komplement till X-tåget som hade kapacitetsproblem, men från 9 december 2018 ökar antalet avgångar med X-tåget mellan Gävle-Ljusdal och dessa extraturer på linje 173 dras in igen. 

De resenärer som ska åka till Gävle sjukhus kan fortsätta att åka med sjukreselinje 173 kl 08.00 från Stråtjära till Gävle och tillbaka kl 15.25, precis som i dag, eftersom de turerna kommer att finnas kvar.

Anslutningarna mellan busslinje 64 och X-tåget i Holmsveden stämmer inte alltid som det ser ut idag. De kommer att ses över i framtiden men kommer inte att kunna justeras till 9 december.

Rickard Sjöqvist, trafikutvecklare X-trafik 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel