Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur tänker miljöpartiet?

Jag får allt svårare att förstå mig på Miljöpartiet. Man ställer vägen mot järnvägen, bilen mot tåget. För oss i Gävleborg är bilen inte en fiende utan en frihetsmaskin, en nödvändighet för att alla ska kunna bo var de vill.

Jag får allt svårare att förstå mig på Miljöpartiet. Man ställer vägen mot järnvägen, bilen mot tåget. För oss i Gävleborg är bilen inte en fiende utan en frihetsmaskin, en nödvändighet för att alla ska kunna bo var de vill. Problemet är inte bilen utan de fossila bränslena.

Miljöpartiet föreslog nyligen att det ett år gamla forskningsbolaget Fouriertransform ska läggas ned. Bolaget har till uppgift att stödja fordonsindustrin med forskningskapital, särskilt inom miljöteknik. Miljöpartiet vill att pengarna i stället ska användas till tåg och spårvagnar. I somras föreslog man att de svenska europavägarna skulle byggas om till järnväg.

Miljöpartiets transportpolitik handlar om att skära ner anslagen till vägunderhåll till förmån för järnvägar och att chockhöja koldioxidskatten så att bensinen blir två kronor dyrare per liter.

Det är uppenbart att Miljöpartiet inte vill att vi ska ha några bilar i Sverige. Det är i sig ganska märkligt eftersom de inte för länge sedan tillsammans med de andra vänsterpartierna ropade efter att staten skulle gå in med skattepengar i Saab-fabrikerna, detta innan alla alternativa lösningar ens hade fått en chans. Bilfabriker men inte bilar på vägarna tycks vara mottot.

Jag ser bilen som en frihetsmaskin, en nödvändighet för att alla ska kunna bo var de vill, i Gävle eller i Los. Det är inte bilen som är problemet – det är de fossila bränslena. Därför behövs forskningsstöd inom fordonsindustrin så att vi kan ta fram framtidens miljöbilar.

I Miljöpartiets Sverige ställs vägen mot järnvägen, bilen mot tåget. Miljöpartiet vill förbjuda inrikesflyget söder om Sundsvall i stället för att lägga kraft på att utveckla nya flygbränslen. Det är antingen eller som är deras filosofi.

Jag tror att svensk fordonsindustri kan skapa en lönsam framtid med ny teknik för jag tror på utveckling och framsteg. Det är viktiga budskap i debatten, inte minst i vårt län.

Miljöpartiets transportpolitik bygger på ett storstadsperspektiv, där alla har nära till centralstationen och tunnelbanan. Verklighetens Sverige ser inte ut så. Vi behöver både bilar och tåg för att klara våra transportbehov. Båda behöver byggas ut och underhållas. Bilen och tåget konkurrerar inte med varandra, de kompletterar varandra. Både i staden och på landet vet alla att det är så.

En god balans mellan transportslagen är nyckeln till ett levande Sverige, där människor oavsett bostadsort har möjlighet att leva och utvecklas. Miljöpartiet gör allt de kan för att rubba denna balans. Skillnaden mellan Centerpartiets gröna optimism och Miljöpartiets negativa förbudspolitik blir allt tydligare. Centerpartiet är Alliansens gröna röst. Miljöpartiet framstår alltmer som vänsterblockets miljöpessimister.

Anders W Jonsson (C )

riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel