Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur stora är fallskärmarna?

När kommunal-, landstings- eller riksdagspolitiker slutar, helt frivilligt, eller får avgå för att de inte motsvarar väljarnas förväntningar så erhåller de ofta en rejäl pension fram tills de fyller 65 år.

Detta trots att de ofta är tjänstlediga från sitt ordinarie arbete på grund av det politiska uppdraget, men kanske de har blivit för "fina" efter många år på "toppen" så att det gamla arbetet inte duger?

Det är lite beklämmande att våra representanter inte anser sig så kvalificerade att de kan söka ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden utan att de, genom politiska beslut beviljat sig själva förmåner, som vanliga arbetstagare inte kan drömma om.

För många av dem är det ekonomiskt lockande att fortsätta lyfta pensionen och inte ge sig ut på den normala arbetsmarknaden, för då sjunker den arbetsfria pensionen. Eller starta ett konsultbolag och spara intäkterna där tills själva har fyllt 65 och under tiden få ut en oreducerad pension.

Dessutom är, åtminstone pensioner för avdankade riksdagsmän, att ur skattesynpunkt betrakta som uppskjuten lön, vilket gör att de får jobbskatteavdrag och får betydligt lägre skatt än andra pensionärer. Snacka om att våra förtroendevalda genom riksdagsbeslut favoriserar och berikar sig själva.

När Bollnäs kommun och landstinget nu är i besvärliga ekonomiska situationer med neddragningar och eventuella skattehöjningar så skulle det vara mycket intressant om ekonomiavdelningarna lämnade en redogörelse för hur stor summa av skattebetalarnas pengar som går till den här typen av "fallskärmar" både till före detta politiker och före detta tjänstemän som sparkats.

Stig Blomberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel