Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur närvarande är våra politiker?

Av Gävleborgs tolv riksdagsledamöter finns en som missat nästan var tredje votering under denna mandatperiod. Samtidigt som en annan endast har missat mindre än en procent av omröstningarna.

Det är Vänsterpartiets Ulla Andersson som är den av riksdagsledamöterna i Gävleborg som har högst frånvaro vid voteringar i riksdagen.

– Det beror på att jag är vice ordförande och ekonomisk talesperson för mitt parti. Jag är mycket ute på studiebesök och har andra åtaganden, säger Ulla Andersson.

Av 1 967 voteringar har Ulla Andersson varit frånvarande vid 601, det är nästan vid var tredje omröstning. Den av Gävleborgs riksdagsledamöter som har minst frånvaro vid voteringar är Lars Beckman (M).

– Jag tycker det är viktigt vara på plats vid voteringarna. I Sverige har vi fasta voteringstider på onsdagar och torsdagar, det gör att man lätt kan planera sina resor utifrån det och se till att vara närvarande, säger Lars Beckman.

Lars Beckman har missat 12 av 1 967 voteringar den här mandatperioden. Flera voteringar kan ske vid samma tillfälle och han kan själv bara minnas att han varit frånvarande vid ett tillfälle.

– Då var jag kvittad. Vi har en sträng utkvittningspolicy i Moderaterna. Det ska vara speciella omständigheter för att man ska få kvitta, säger han.

Kvittning är ett informellt system som används i Sverige. Det går ut på att om en ledamot från ett block är frånvarande så ställer det andra blocket medvetet över en ledamot för att behålla röstbalansen. Alla partier utom Sverigedemokraterna är med i överenskommelsen. Hur ofta möjligheten används finns det ingen statistik för.

Ibland sker kvittningsmissar. En sådan inträffade förra veckan då riksdagen oväntat beslutade att inte begära att regeringen drar tillbaka förslaget om att höja brytpunkten för när statlig skatt ska betalas. Det trots att S, V, MP och SD föreslagit i finansutskottet att så skulle ske.

Förklaringen till det oväntade beslutet var att Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg, Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och socialdemokraten Carina Hägg var frånvarande utan att ha blivit utkvittade. Skulle de ha anmält frånvaro korrekt hade kvittningssystemet gått in och kvittat ut tre ledamöter från det andra blocket.

Ulla Andersson säger att varit utkvittad de gånger hon inte närvarat vid voteringar.

– Jag vet att jag var sjukskriven en gång, men vid övriga tillfällen var det planerad frånvaro, säger hon.

Finns det några risker med att inte närvara vid voteringar?

– Jag är oftast på plats. När jag inte är det är det för att jag är ute på studiebesök och inhämtar information från samhället. Det är också något jag har nytta av i mitt politiska arbete, säger Ulla Andersson.

– Jag är den riksdagsledamot från Gävleborg som har mest tid i talarstolen. Lars Beckman har inte en minut där, fortsätter Ulla Andersson.

En kartläggning som Svenska Dagbladet gjorde tidigare i höst visade att Ulla Andersson varit den tredje flitigaste talaren av landets alla riksdagsledamöter under riksdagsåret 2012/2013. Det utifrån data som riksdagsförvaltningens informationsenhet tagit fram.

– Det finns olika sätt att vara närvarande, säger Ulla Andersson.