Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur mycket union ska vi bli?

En europeisk gemenskap – ja! Gärna med större rörlighet för varor, tjänster och människor än på EG-tiden. Men hur mycket union ska vi bli? undrar Andreas Holmberg.

Storbritannien diskuterar nu ett eventuellt utträde ur EU. Och det är positivt om alla nu inser att ett land verkligen kan gå ut ur EU. (Ifall någon tvivlat).  

Men bara för att en skilsmässa är möjlig, vilket är bra, är det ju inte alltid bra att skiljas. Jag hoppas att Storbritannien blir kvar i EU och vill inte att Sverige går ur heller. Det är så mycket vi i Europa behöver diskutera och besluta tillsammans. Vi behöver verkligen ett gemensamt politiskt organ.

Ändå bör man med britterna kunna diskutera om det europeiska samarbetet låg på en rimligare nivå under EG-tiden (fram till 1991) än under den långt mer ambitiösa EU-tiden. Jag minns att jag själv tvekade innan jag röstade ja till EU. Jag hade förbehållslöst önskat gå med i EG, men EU, vad var det egentligen? Och vad skulle det bli?

I frågan om flyktingar och EU-migranter har ju nu medlemsländernas olika attityder och värderingar blottats ganska brutalt. Detsamma gäller frågorna om äktenskap och aborter, där vissa länder framstår som rent homofoba medan andra knappt tycks se någon särskild vits med att ha en pappa. Frankrike och kanske även Storbritannien accepterar avlivning av foster med Downs syndrom ända fram till födelsen, medan Irland, Polen och Malta med vissa undantag förbjuder fosterfördrivning. Tyder inte detta på en ganska kraftig kulturkrock eller "clash of civilisations" i Europa även bortsett från islam och Nationella Fronten?

En europeisk gemenskap – ja! Gärna med större rörlighet för varor, tjänster och människor än på EG-tiden. Men hur mycket union ska vi bli?

Andreas Holmberg

Iggesund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel