Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur många lingon finns det i kommunen?

Efter att ha följt HT:s granskning av Glada Hudik Teatern och sett SVT:s Uppdrag Granskning om samma glada teater, måste jag ställa frågan som ingen verkar bry sig om: Vilka är Hudiksvalls kommuns ambitioner och visioner med själva teatern?

Den kommersiella aspekten är lika uttrycklig som omtvistad men jag menar i pedagogiskt och utvecklande syfte, vilket väl är det som ligger inom kommunens egentliga ansvar? Hur tänker omsorgsförvaltningen gå vidare i detta projekt, hur ser planen ut för att arbeta vidare med teaterns grundtankar om alla människor lika värde? Hur kommer arbetsmetoderna att utvecklas och leda till att kommunen kan erbjuda andra funktionsnedsatta medborgare samma möjligheter till personlig utveckling som de i GH-teatern fått? Kommer kommunen att starta skola eller erbjuda andra regioner utbildning i denna form av pedagogisk verksamhet?

Jag misstänker att svaret är ”nej, sådana planer finns inte, men vi är väldigt tacksamma över guru Pär Johanssons insatser för att marknadsföra kommunen”…!?

Tänk efter: Hudiksvalls kommun har haft en otrolig "bonntur" som fått en fantastisk marknadsförare i Pär Johansson. Det är naturligtvis bra att han kör sina föreläsningar och når ut med budskapet om allas lika värde (även om anekdoterna kring teatermedlemmarna ofta känns nedsättande och som lättköpta poäng för att få en gullig touch på framställningen).

Teaterns scenframgångar är ju också av största vikt för att budskapet ska nå så många människor som möjligt. Men vart tog den goda andemeningen vägen, den om människors lika värde? När pengar rullar in och ut som spelkulor på en skolgård en vårdag, blir jag som humanist och kulturengagerad medborgare bekymrad, och det handlar häpnadsväckande nog inte om avundsjuka som en del tillskyndare lyfter fram i debatten.

Jag vill ha svar på om meningen med GH-teatern bara är att lyfta fram kommunen eller kommer beslutsfattare nu ta chansen att göra något mer bestående av framgångarna.? Håll med om att känslan man får av Hudiksvalls kommuns agerande när det gäller Glada Hudik-teatern, är att här gäller det att krama ut mesta möjliga pr medan tid är. Hur många lingon finns det i kommunen – vart har idealismen och det humanistiska uppsåtet tagit vägen?

Tänk ut bra strategier för att förvalta kunskaper och erfarenheter, i stället för att kollektivt dyrka Pär Johansson och fokusera på vad som ”ska bli nästa grej som kan bräcka det som teatern gjort tidigare”!

Kulturintresserad fritidsskådespelare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel