Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur länge ska Nordanstig finnas till?

Nu är snart måttet rågat. Folkpartiet har flera gånger tidigare pekat på den ohållbara situationen som Nordanstigs kommun befinner sig i. För 2008 gjorde kommunen ett överskott på 10 miljoner kronor. Detta basunerades ut som om att nu är kommunen räddad. Hurra vad vi är bra!

Annons

Vad man glömde att upplysa om av arr varje kommunmedborgare, ung som gammal, i Nordanstig står i skuld med 40 000 kronor på grund av pensionsåtaganden och övriga lån. Lägger man därtill de borgensåtaganden som kommunen har belöper sig skulden för varje kommunmedborgare till mer än det dubbla, det vill säga cirka 90 000 kronor.

Kommunen har under en rad år beskurits och verksamheten är nu nere under miniminivå. Kvalitetsmålet för skolan har slopats, barnomsorgens grupper blir allt större i takt med att personalen skärs ned.

Musikskolan bevarar vi nu i minnet blott. Kommunen tar emot flyktingar samtidigt som tre lärartjänster inom SIF, svenska för invandrare, hotas med avsked. Biblioteksverksamheten dras ner till ett lagstadgat minimum, det vill säga ett bibliotek i kommunen. Och så vidare...

Vi boende i kommunen betalar ungefär samma kommunalskatt som i Sundsvall och Hudiksvall. Men vi får praktiskt taget inget för pengarna.

Det jäser i befolkningen.

Även om också dessa kommuner har drabbats av den ekonomiska krisen finns ett rikt utbud av kommunal service, kultur med mera.

Att Nordanstig blev just Nordanstig i kommunsammanläggningen 1974 är att likna vid en tillfällighet. Stridigheterna mellan de "gamla" kommundelarna har präglat situationen ända sedan dess. Frågan är om det inte hade varit lyckligast om till exempel Harmånger-Stocka-Strömsbruk bord gått till Hudiksvall och resten av kommunen till Sundsvall.

Dessa frågor är vitala för oss innevånare och måste debatteras öppet.

Vi i Folkpartiet vill ha en folkomröstning i kommunen om hur kommuninnevånarna ser på denna fråga. Men från politikerhåll, läs Centerpartiet, viftas frågan bort som oviktig och endast ett sätt för Folkpartiet att göra sig märkvärdigt. Sorgligt!

Folkpartiet Liberalerna

Mer läsning

Annons