Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kan man välja att flytta till Söderhamn?

I somras flyttade jag och min familj tillbaka till Söderhamn. Döm av min förvåning när okända människor som jag börjat prata med - det blir ofta så när man har barn - inte förstår valet överhuvudtaget. "Det finns ingen framtid här för henne" säger de och nickar mot dottern. "Hur kan man välja att flytta hit?" frågar de med en uppgiven suck.

Annons

Ja, det är vackert, det är nära till både hav, sjöar och skog. Det finns bra kommunikationer både norr- och söderut. Det är ganska nära till Arlanda. Det finns vackra hus till bra pris. Arbetsmarknaden börjar vända, tack vare en växande tjänstesektor. Det finns mängder av saker att vara både stolt och nöjd över. Framtiden blir ju dessutom vad man gör den till.

Här anar jag en skillnad mellan hälsingekommunerna. Jag jobbar ju nämligen både i Bollnäs och Hudiksvall, och har förstås besökt de andra tre kommunerna. Det närmast lyser ur ögonen när invånarna pratar om sina hemorter. Det pratas om livskvalitet och skönhet. Visst klagas de på de lokala politikerna, men själva grunden är man omåttligt stolt över. Annars så skulle man ju inte välja att bo just där.

Är det så illa att den glöden saknas i Söderhamn? Försvann den med nedläggningarna på 90-talet?

Nej, så hemskt är det inte. Det är bara att besöka den omtalade Facebookgruppen "Nu styr vi upp stan" som i skrivande stund har drygt 2000 medlemmar. Målet med den är att peppa människor och visa hur bra Söderhamn faktiskt är. Följer man aktiviteterna i gruppen fylls man verkligen med hopp.

När serieskytten Peter Mangs härjade som värst i Malmö startade Sydsvenskan kampanjen "Vi älskar Malmö". Huruvida kampanjen var lyckad eller inte beror på vem man frågar. Att försöka ge en motbild till den mörka Malmöbilden är naturligtvis bra, men risken är stor att en mediekampanj blir fartblind. När engagemanget kommer från gräsrötter, som "Nu styr vi upp stan", brukar resultatet bli annat.

För det finns ingen anledning att ifrågasätta att någon vill flytta till Söderhamn. Det behövs snarare fler personer som förstår vad bra Söderhamn, och resten av Hälsingland, är.

Mer läsning

Annons