Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur går det med polisluncherna, Anders Ygeman?

/

29:e september var senaste gången Anders Ygeman lunchade med poliser, i alla fall enligt inrikesministerns twitterkonto. Det var efter ledarsidans efterlysning i april att Ygeman borde luncha även med poliser som gjort insatser i Sverige som inrikesministern lovade att göra det, ett löfte han alltså hållit.

Annons

Läs mer: Konflikthot - polisen har fått nog av dåliga löner och usla arbetsvillkor

Men sedan 29:e september har det runnit mycket vatten under broarna i polisvärlden. Missnöjet är kompakt. Tystnaden från regeringen beskrivs som öronbedövande av Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin.

Spår efter några luncher med poliser i verksamheten finns inte hos Ygemans twitterkonto sedan polisen började mullra om konlikt.

Sakfrågan handlar om polisens missnöje och de tusentals brev som poliser i hela landet skickat till regering, partiledare och rikspolischef. Det rör både omorganisationen som saknar en miljard kronor men också om lönevillkor och arbetsmiljö.

Läs mer: Polisbrevet - jag älskar mitt jobb men överväger att sluta

– När jag läser polisernas brev får jag uppfattningen att omorganisationen inte alls verkar bli som den var tänkt. Tendensen är snarare att den är helt verkningslös eller ännu värre, säger Johan Hedin (C) rättspolitisk talesperson och hänvisar till ett brev han fått:

”Som polis på ett ytterområde jobbade vi tidigare förebyggande, vi var ute i skolorna, vi var på fritidsgårdar och vi hade ett riktigt bra samarbete med socialtjänst, skolpersonal och fritidspersonal. Vad händer nu? Vi har blivit färre som jobbar i yttre tjänst vilket resulterat i att vi bara hinner med ingripandeverksamheten. Förtroendet för oss poliser minskar i takt med att vi inte hinner göra dessa saker vi tidigare gjort. Ett tappat förtroende tar lång tid att bygga upp igen”, skriver en av poliserna i sitt brev.

– De här personerna uttrycker en stor oro över sin arbetssituation och det är viktigt att vi tar dem på allvar, säger Johan Hedin (C).

Läs mer: Statens hårda besked till polisen, säger upp pensionsavtalet

Hedins krav är högst rimligt, regeringen måste träffa poliser och lyssna på deras situation. Nästa polislunch bör ske snarast, bra då om Ygeman tar med finansminister Magdalena Andersson, vice statsminister Åsa Romson och statsminister Stefan Löfven också. Men det är inte bara bilden på twitter som behövs, det är att lyssna, analysera och handla snabbt som gäller. Särskilt när poliskåren är hårt pressad av flyktingkrisen och stödet i form av beredskapspolis dumt nog avvecklades 2012 av Alliansregeringen.

Läs mer: Om Löfven skulle sluta, han är favoriten

Annons