Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur fångas känslan för kulturen?

Räcker söderhamnarna till för konst som utmanar och väcker känslor? Eller har kulturlivet i kommunen drabbats av "ankdammssyndromet"?

Många frågetecken runt konstföreningens – och kulturens – villkor i den lilla kustkommunen Söderhamn bollades runt vid lördagens rundabordsdiskussion på Kvarnen.

Söderhamns Konstförening fyller 35 år i år. Jubiléet firades med såväl en runda bordsdiskussion med en panel av Söderhamns "kulturelit", som med en utställning av Staffangymnasiets bildelever på estetprogrammet.

Utställningen Fånga känslan var sparsam, endast nio verk. Uttrycksformerna var desto bredare, med collage, foto och lite till. Ungt och vitalt, kändes det som.

Men tongångarna var pessimistiska, inte bara en trappa upp bland seniorerna, utan även en trappa ner där de unga höll till:

Räcker söderhamnarna till för en bred, explosiv kultur? Konstnären George Ayres var pessimistisk:

- Hur många av Söderhamns 26 000 invånare är kulturellt intresserade – 200-300? undrade han.

Anna Lindqvist, kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen, har icke räknat dem alla, men är säker på att kulturintresset är större än vad Ayres gissade:

- Jag tror att de är fler. Det förs samtal på hög nivå i nämnden. Men man konsumerar inte. Intresset finns, men inte engagemanget, sade Anna Lindqvist.

Ankdammsperspektivet gav esteteleven Sandra Söderquist uttryck för:

- Söderhamn är för litet för kulturen. Det blir ingen diskussion eftersom folk vet för mycket om varann, sa hon och jämförde med det kulturella klimatet i Stockholm.

Eller ska man helt enkelt vända på slanten: söderhamnarna räcker inte till eftersom kommunen har för mycket att bjuda på?

Läs mer om kulturlivet i Söderhamn i måndagens Söderhamns Kuriren.