Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur blev det så här?

Jag funderar ofta på hur förhållande mellan generationerna de senaste tio–tjugo åren förändrats.

I min barndom var det naturligt att träffa och höra av sig till de äldre nära släktingarna. Även när jag och min familj senare från 60-talet och fram till dess våra föräldrar lämnade jordelivet var kontakterna täta, både fysiskt och per telefon.

Framför allt såg vi inte de äldre i samhället som belastning eller ett hinder för vars och ens välstånd och konsumtionsutrymme. Nu för tiden får vi dagligen signaler att vården av äldre kostar för mycket, att det inte finns pengar till en god äldreomsorg. Förvånas jag?

Hur ser våra barn och barnbarn på sina far- och morföräldrar, eller äldre släktingar som har behov av vårt gemensamma stöd? Helt plötsligt känns det som att vi som är i pensionsålder mer och mer är ett hinder för den yngre generationens livskvalitet. För att den yngre generationen ska må bra har införts rot- och rutbidrag.

Ja, det är ett bidrag till konsumtion av varor och tjänster. Läxhjälps-rut är till för dem som har råd. Jobbskatteavdraget är det samma som ett konsumtionsbidrag, dessutom fem gånger i rad. För mig ser det ut som om de yngre generationerna har glömt bort att det är vi nu pensionerade människor som har skapat alla de möjligheter som ni tar del av: en kostnadsfri skola och möjlighet att avgiftsfritt studera vid universitet. Det är sällsynt att någon själv betalar sin utbildning i Sverige.

Vi arbetade både 48-timmars- och 45-timmarsveckor med betydligt sämre villkor än flertalet har i dag; undantagna alla unga som tvingas till timvikariat. Via politiken och kollektivavtalen har flera reformer skapats som ska/skulle ge oss ett tryggare liv. Nu är frågan: På viket sätt vill ni i den yngre generationen medverka till att vårt samhälle utvecklas i en riktning så att alla människor i alla generationer kan leva ett gott liv?

Kurt Söderberg

Kåsjö Klacken, Järvsö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel