Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur är det egentligen med vår alliansfrihet?

Bengt Bengtsson replikerar på riksdagsledamoten åsa Lindestams inlägg på helahälsingland.se.

Lindestam försäkrar ( helahälsingland.se 21/5 ) att Sverige inte har för avsikt att gå med i Atlantpakten, och att samarbetet över svenskt territorium sker på Sveriges villkor. Det är dock en sak som skaver. Vilka signaler till vår omvärld sänder det att vi har ett allt mer engagerat samarbete med inte bara våra närmaste grannländer utan Nato som domineras av USA. Hur trovärdigt kommer det att uppfattas när vi försäkrar att vi är alliansfria.

Med det så kallade värdlandsavtalet har vi kommit ett litet steg närmare Nato. För varje sådant steg ökar risken att vi som litet land blir en ofrivillig bricka i maktspelet mellan stormakterna .Detta gagnar inte Sverige. Sverige har rätt och skyldighet att ha ett rimligt bra gränsförsvar. Ingen främmande makt har något naturligt  intresse av att angripa svenskt territorium, men om vi kommer att bli en alltmer integrerad del av stormaktsspelet kan det ju ändras snabbt.

Bengt Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel