Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundratals rollspelare i Föne: "Får kliva in i sin favoritfilm"

I helgen är Fönebasen spelplan för ett minst sagt spektakulärt spel. Över 300 rollspelare träffas för en spelomgång som varit snubblande nära det verkliga.

2006 kom viruset som omkullkastade hela världen. Tio år senare kämpar de få som finns kvar om en sak, att överleva. Och farorna är många, förutom att kämpa mot varandra finns det ständigt närvarande hotet från de odöda, zombierna.

Det är i grova drag grundpremisserna för det lajv, alltså det levande rollspel som startade på på Fönebasen i torsdags och håller på fram till natten till söndag. Men det är långt mer än själva handlingen som lockat hundratals deltagare från hela Sverige, Danmark och Norge. Det handlar om möjligheten att själv delta i sin favoritfilm. Det hävdar spelledaren Petter Löf.

– Här får man vara sin egen hjälte. Man får inte bara betrakta en bok eller en film, man får kliva in i den, säger han.

– Här får man ta del av spänningen från ett säkert perspektiv. Det är fiktiva händelser men kroppen reagerar likadant.

När de arrangerade första lajvet var det 50 deltagare men intresset har bara blivit större med åren. Den här gången är det över 300 spelare som kliver in i den värld som Petter Löf varit med och byggt upp. Som spelledare handlar mycket om att hitta på bakgrundshistorier, konstruera konflikter och olika moment som kan förhöja spelupplevelsen, berättar han. Resten är upp till spelarna. Upplevelsen de får ut av den här helgen, hänger minst lika mycket på spelet som det de själva tar med. De egna bakgrundshistorierna och livsödena.

– Folk brukar höra av sig efteråt och berätta "Det här var jag med om, det här kan ni bygga vidare på nästa år", berättar Petter Löf.

Som arrangör deltar han själv inte i spelet i någon formell mening, men när andan faller på kan även han och de övriga arrangörna hoppa in i berättelsen. Då sminkar de ut sig till odöda zombies och ger sig på deltagarna, berättar Petter Löf som har kvar lite rött smink ansiktet sedan senaste attacken.

Det är första gången som Farmen games, som arrangörerna kallar sig, arrangerar något på Fönebasen, men förhoppningsvis inte den sista.

– Vi tycker väldigt mycket om området och hoppas vi kan komma tillbaka, säger Petter Löf.