Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals i bedrägerihärva

Bedrägerihärvan med de falska barnbarnen har över 100 målsäganden.

Annons

– Jag kan inte säga var det slutligen hamnar. I början kom det in väldigt många nya anmälningar, säger Christer Sammens, åklagare och förundersökningsledare.

Två män, 46 år och 44 år gamla, greps strax norr om Örnsköldsvik i mitten av mars. Det var ett omfattande spaningsarbete som ledde till att polisen kunde gripa männen strax efter att männen genomfört ytterligare ett bedrägeri.

I januari inträffade ungefär 15 seriebrott mot åldringar i Gävleborg, bland annat i Hudiksvall och Söderhamn. När männen häktades strax efter gripandet var det för mellan 15 och 20 försök till grovt bedrägeri och grovt bedrägeri. Men nu har antalet bedrägerifall i utredningen kraftigt ökat och det finns drabbade personer i hela landet. Över hundra personer ska ha drabbats av bedrägerierna och bedrägeriförsöken. Totalt beräknas männen ha kommit över en miljon kronor i kontanter och smycken.

– Utredningen har svällt så pass att vi har brott i stort sett i hela landet nu. Vi försöker nu kartlägga brotten och binda personerna till dem, säger Christer Sammens.

Männen som är bosatta i Stockholmstrakten ska ha ringt upp äldre personer och utgett sig för att vara deras barnbarn och att de behöver låna pengar till ett bilköp. Männen har sedan sagt att de ska skicka en kompis för att hämta pengarna eftersom de inte själva har möjlighet att komma och göra det. Båda männen är på sannolika skäl misstänkta för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Utredningen sköts av polisen i Gävleborg och allting samordnas av polisen i Hudiksvall.

– Det är inte omöjligt att vi kommer plocka in fler personer, men det är inte aktuellt att göra det nu omgående, säger Christer Sammens.

Annons