Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hunden Stella sköts till döds

När ägaren skulle hämta tillbaka sin hund visade det sig att hunden skjutits.

När Josefine Zetterlund Thyr flyttade från Söderhamn till Gävle för drygt ett år sedan insåg hon att det nya jobbet skulle ta för mycket tid. Hon bestämde sig därför för att låna ut dalmatinern Stella till en fodervärd.

Via Blocket fick hon i höstas kontakt med en person i Dalarna dit Stella fick flytta. Ett kontrakt upprättades där de båda parterna kom överens om ett eventuellt köp om lånet skulle visa sig fungera bra. I kontraktet skrevs även en ångerrätt in enligt Josefine.

Fodervärden gav ett bra intryck och till en början fungerade allt bra. Josefine fick ofta bilder på Stella skickade till sig.

– Allting verkade jättebra, hon skulle få bo på en stor gård och kunde få springa i skogen, säger Josefine.

Men i slutet av förra veckan hörde fodervärden av sig till Josefine för att berätta att hunden inte längre kunde vara kvar. Josefine bestämde sig då för att åka och hämta hem Stella. Men när det var dags hade fodervärden ändrat sig. Josefine och hennes mamma Susanne valde då att göra en polisanmälan.

Polisen i Dalarna bekräftar att man under lördagen tog upp en anmälan med brottsrubriceringen olovligt förfogande av hund. Enligt en händelserapport ska en polispatrull under lördagskvällen ha genomfört en kontroll på en adress utan att ha hittat hunden.

Susanne efterlyste hunden och uppgifter om var den kunde finnas på sociala medier. På söndagen gav det resultat. En kvinna ringde och berättade att en person i hennes familj hade fått i uppdrag av en hundägare att avliva en dalmatiner samma dag.
Josefine chockades över beskedet.

– Jag har varit jätteledsen hela tiden. Nu är jag bara arg över hur en människa kan göra så här.

Tidningen har sökt fodervärden för en kommentar utan att lyckas. En familjemedlem säger att de inte vill ge några kommentarer.

– Det här är upp till polisen att utreda, inte någon annan.

Polisutredningen lades inledningsvis ner men i början av veckan gjorde Susanne och Josefine en tilläggsanmälan med de nya uppgifterna.

– Det har framkommit nya uppgifter som gör att en förundersökning är inledd. Ärendet har skickats till oss i dag onsdag men det här är ett lågprioriterat ärende, säger Rolf Johansson på polisen i Avesta.

På Länsstyrelsen i Dalarna känner man till fallet. I början av veckan kom tre anmälningar in mot fodervärden gällande bristande djurhållning. De bekräftar även att personen har varit aktuell i tidigare fall.