Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hunden Östen försvann efter bilolycka i Stråtjära: "Aldrig varit med om en by med så hjälpsamma människor"

Efter en krock längs riksväg 83 under fredagskvällen försvann hunden Östen in i Stråtjäraskogen. Otaliga Stråtjärabor var med i jakten på Östen och ägarna är nu rörda över byns engagemang.

Hunden Östen har haft en turbulent helg sedan han i fredags kväll begav sig in i skogen efter en bilkrock. Tack vare engagemanget hos många Stråtjärabor kunde han komma tillbaka till sina ägare under lördagsmorgonen.

Läs också: Larm om krock mellan två bilar – tre personer skadade

Ägaren Julius Mårtensson som annars bor i Sandviken, var på besök i Ljusdal i sin morbrors stuga. I fredags kväll var hans morbror påväg hem med Östen i bilen när de krockade efter riksväg 83 i Stråtjära. Vid olyckan började bilen ryka och man ville snabbt få ut hunden därifrån. Men när hunden kom ut var han så rädd att han sprang rakt ut i skogen.

Läs också: Häst träffades av blixten inför ögonen på en familj

– Vi åkte dit direkt och tänkte att han kanske låg i skogen. Men efter någon timme hade fortfarande ingen hittat honom, så då drog jag igång en tråd i en Facebookgrupp för Stråtjära, säger Julius Mårtensson.

Det skulle visa sig att Stråtjära var precis rätt ställe att tappa bort en hund på. Det gick inte lång tid förrän många var engagerade och det märktes inte minst på de delningar och kommentarer där man kunde följa sökandet.

Läs också: Erik Brodéns älgkalv har lämnat Järvzoo – har fått nytt hem

– Det kändes som att hela byn var ute och letade efter hunden. Det var till och med människor som tog ut sina jakthundar för att söka med dem.

Efter en lång natt kunde Östen till slut hittas vid en brygga i Stråtjära på lördag morgon.

"Han är hittad. Aldrig varit med om en by med så hjälpsamma människor. Tusen tack till alla inblandade." skrev Julius Mårtensson i gruppen vid niotiden.

– Jag tror faktiskt inte att det hade varit lika om det varit i Sandviken. Det var jättesnällt, vi tänkte att vi skulle skriva en ros i tidningen.

Efter olyckan fördes föraren till sjukhus för kontroll men är oskadd.

– Både Östen och min morbror mår bra, säger Julius Mårtensson.