Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hunden Mille vallade fram en 14-taggare på sin första jaktdag: "Det här blir svårslaget"

Älgjakten började på bästa möjliga sätt för Jonas Rönning och hunden Mille. Redan under den första dagen vallade Mille fram en tjur på 14 taggar som Jonas kunde fälla.

I skogarna utanför Stråtjära satt Jonas Rönning med en skogsmaskin som väsnades bakom ryggen när Mille sprang iväg. Han hade svårt att höra vad som hände i skogen, men såg på hundpejlen att Mille nästan sprang i en cirkel. Sedan ropade en jaktkamrat på radion att hunden stod och skällde på någonting.

Läs även: När jakthunden tar sin första älg: "Det blir lite fuktigt i ögat"

– Efter en stund ser jag att han börjar röra sig igen. Sedan tittar jag framför mig och då är det någonting som knäpper i några kvistar. Då kommer den där tjuren och en ko fram. Jag börjar smyga fram men precis när jag ska skjuta upptäcker tjuren mig. Han springer fram till en skjutgata några meter bort och där sköt jag den, säger Jonas Rönning.

Han har hållit på med jakt i flera år nu, men det var första skarpa jakten för gråhunden Mille som är 1,5 år. Och en bättre jaktstart hade han knappast kunnat få.

– Det är mycket för hundens skull man är ute och jagar. Man har lagt ner några helgers träning. Varenda ledig tid är man ute i skogen och springer, säger Jonas Rönning.

Läs också: Polisen Marcus jagar i Djupa: "Det viktigaste är naturen, inte att skjuta"

Hur ska ni kunna toppa det här?

– Ja, den där blir svårslagen. Man hade inte kunnat drömma om något liknande. Jag viste inte ens att det fanns en sådan där tjur på våra jaktmarker. När den kom fram och man fick se kronan höll man på att svimma.

Hur känns det nu då?

– Nu börjar det sjunka in. Nu har man varit ute och gått ett par mil idag igen. Det känns riktigt skönt.

TV, jaktminnen – se Kari berätta om när han sköt 17-taggaren på favoritpasset:

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!