Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundar på uteserveringen

Tidigare var det förbjudet att ta med hunden när man skulle ut och äta. Men idag finns ingen lag som säger att det inte är tillåtet. Det är upp till restaurangägaren själv att bestämma om hunden får följa med eller inte.

Vivian Soest hade tagit sin husbil till Bollnäs för att hälsa på en kompis. När hon och väninnan skulle ut och äta en kväll fick hon okej från restaurangen när hon frågade om hon fick ta med sig sin danska gårdshund.

- Jag sa att jag ringt och fått ja. Men då kom den person jag pratat med och bad oss sitta på bänkarna utanför serveringen. Det var inte kul så vi gick därifrån, säger Vivian.

När hon sedan hittade ett ställe mer centralt var problemet tillbaka.

- Vi slog oss ner och hunden satt inte mer än ett A4-ark ifrån oss fast på andra sidan staketet. Efter en stund kröp hunden under staketer och lade sig under min stol. När servitören upptäckte det sa han att det fanns en lag som säger att man inte får ha hundar med sig in på uteserveringar.

- Om de hade sagt de inte ville ha några hundar på sin uteservering hade det varit okej. Men att hänvisa till en lag som inte existerar, nej!

Elisabeth Walldén på samhällsbyggnadskontoret i Bollnäs känner inte till någon lag som säger att hundar inte får vistas på uteserveringar eller caféer. Hon säger att det är upp till verksamhetsutövaren att bestämma.

- Den enda lag vi känner till är livsmedelslagstiftningen där det sägs att djur inte får vistas i kök och att de ska vara kopplade.

- Nästa år kommer en ny lag för alla funktionshindrade i samhället som gör det praktiskt möjligt att vistas på offentliga platser, säger Anette Torvidsson-Eriksson, sekreterare på Astma- och Allergiförbundet i Ovanåker.

- Det gäller inte privatägda platser. Men jag skulle personligen inte släpa med mig hunden på restaurangen när jag shoppar eller badar, av hänsyn till allergiker, säger Anette Torvidsson-Eriksson.