Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundar hölls i garderob

Fyra hundar satt instängda i en garderob, och två satt fastbundna inomhus. I ett annat rum satt fyra hundar och sju katter instängda.

Bristerna är medvetna och systematiska, skriver länsstyrelsens djurskyddshandläggare, och refererar till tidigare kontroller hos djurhållarna, som bor i Nordanstig.

Redan för två år sedan kom det första föreläggandet angående djurägarnas sätt att ta hand om sina hundar och katter. I september gjordes en ny inspektion, då handläggarna hittade allvarliga brister i djurhållningen.

En av katterna hölls i en bur, som till största delen utgjordes av kattlåda, och det fanns inte plats för katten att ligga i en naturlig ställning. Den var mycket smutsig, och de hundar och katter som fanns i rummet upplevdes som stressade.

Nu föreläggs djurägarna att tillhandahålla utrymmen som är tillräckligt stora för det antal djur som vistas i dem, och att inte hålla hundar bundna inomhus. Djurägarna föreläggs också att inte hålla katter i bur, och att se till att den katt som vid inspektionen var i dåligt skick blir undersökt av en veterinär.

Förhållandena tyder på att bristerna har fortgått en tid, och det kan inte uppenbarligen antal att djurhållarna på eget initiativ kommer att avhjälpa dem, skriver länsstyrelsen i beslutet.