Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hultsfred över 10 000 besökare

/

Förra året: inställd festival. I år: uteblivet fiasko.

Hultsfredsfestivalen överträffar sina egna förväntningar med fler än 10 000 besökare den första dagen.

Annons

Den återuppståndna Hultsfredsfestivalen har omgärdats av rykten om svikande publik. Olyckskorpar kraxade om sviktande biljettförsäljning och ett nytt påkostat festivalområde som skulle stå öde. På festivalens första morgon kunde festivalchefen bekräfta att festivalen lockat fler än 10 000 besökare.
- Vi har sålt bra, givetvis är man aldrig riktigt nöjd förrän det är slutsålt, men det känns bra. Vi är över 10 000, säger Gunnar Lagerman, nygammal i Hultsfreds festivalledning.
"Det är lite glest"
Den som besökt festivalen under glansåren kring millennieskiftet imponeras inte av storleken på årets tillställning. Det är långtifrån tomt på campingen, men det finns gott om plats bland björkarna vid Hulingens strand.
- Det är lite glest på sina håll, men det är bra stämning. Vi fick biljetter gratis eftersom vi skulle ha gått förra året, men vi hade faktiskt redan köpt, så vi fick sälja vidare de biljetterna, säger Ola Brönnheden, 18 år, från närliggande Vimmerby.
När Hultsfredsfestivalen var som störst 2005 såldes nästan 32 000 biljetter. Därifrån gick det snabbt utför. Festivalens ekonomi svajade, den arrangerande föreningen Rockparty gick i konkurs och Hultsfreds kommunala industribolag tog över driften av evenemanget. Trots miljonstöd från kommunen blev förra årets festival inställd.
Oväntad comeback
Men vad som såg ut som slutet för den anrika festivalen vändes till en oväntad comeback. Det stora tyska företaget FKP Scorpio har genom ett avtal med Hultsfreds kommun förvärvat rätten att driva festivalen. Gunnar Lagerman var med och startade festivalen 1986 och arbetade i festivalledningen under 18 år. Tyskarna kallade in honom för att leda arbetet med att återskapa Hultsfredsfestivalen.
FKP Scorpio räknar med att göra en förlust i år. På sikt ska dock festivalen göra vinst. För Gunnar Lagerman var långsiktigheten en förutsättning för att han skulle ta jobbet.
- Det hade aldrig gått annars. Det här är ett etableringsår och det spelar ingen roll att vi går back. Det viktiga är att de som kommer hit har en bra festival och vill komma tillbaka nästa år, säger han.
Carl Cato/TT Spektra
carl.cato@ttspektra.se

Mer läsning

Annons