Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvallsidé tävlar i riksfinal

I 14 år har Mary Hägg på Hudiksvalls sjukhus forskat kring ett träningshjälpmedel främst för personer med sväljsvårigheter.

På torsdag tävlar hon med den medicintekniska produkten tillsammans med dottern Ylvali i finalen av Venture Cup, en rikstäckande tävling för att få fram de bästa affärsidéerna och affärsplanerna.

Annons

Mary Hägg arbetade som specialisttandläkare när hon förstod att det inte fanns någon hjälp för ansiktsförlamade som har tal- och sväljsvårigheter. För 22 år sedan tog hon initiativ till Tal- och Svälj Center vid Hudiksvalls sjukhus.

För 14 år sedan började hon forska kring träningsredskapet som nu fått namnet IQoro och som snart ska finnas som färdig produkt såld av ett bolag där dottern Ylvali Gerling blir vd. Produktionen ska ske i Ockelbo.

– Det fanns en produkt inom tandvården som användes för att sluta öppna bett och som jag till att börja med använde i forskningen, men jag tyckte inte den var bra.

Enligt Mary är fördelarna med IQoro många. Andra träningshjälpmedel och metoder är dyra och kräver timmar av träning varje dag. En metod har varit att stimulera gombågen med el, men det är inget patienten kan göra själv och behandlingen kan vara obehaglig.

– Vårt hjälpmedel tränar man med en halv minut tre gånger per dag under fem–sex veckor. Träningen kan aldrig vara skadlig.

Än så länge är produkten inte designskyddad, så Mary och Ylvali kan inte visa den färdiga produkten.

Mary och Ylva gick vidare från Norrlandsfinalen i Venture Cup och tävlar som ett av tolv bidrag på torsdag i riksfinalen i Göteborg, men deltagande i tävlingen har gjort att de redan känner sig som vinnare. De har genom Venture Cup fått mycket experthjälp med att utveckla sin affärsplan.

Annons