Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvallsbon i flyktinglägret: "Första dagen var en kulturchock"

Till vardags är Monika Andersen diakon i Hudiksvall, men den här veckan är hon ledig för att jobba som volontär i ett flyktingläget i Pireus hamn, strax utanför Aten i Grekland.

– Första dagen var en kulturchock, säger Monika Andersen på telefon från Grekland.

Läs mer: Daniela från Hudiksvall gör praktik på Samos

I lägret bor runt 3 000 människor i tält som är uppställda direkt på asfalten längs en av kajerna. Genom militärens försorg får varje familj filtar som familjerna lägger ut som madrasser i tälten. Det blir hårt att sova på och nätterna är ganska kalla berättar Monika Andersen.

Volontärarbetarna serverar te två gånger om dagen och har kläder och andra förnödenheter som de kan dela ut till människorna i lägret. De flesta flyktingarna kommer från Syrien. De vuxna är märkbart tagna av strapatserna och håller sig mest för sig själva i tälten.

Samtidigt finns det ändå en hoppfull stämning bland de vuxna tycker Monika Andersen. De har tagit sig bort från striderna i Syrien och de har klarat av att ta sig och sina familjer över havet. och volontärerna ägnar mycket tid åt att vara med barnen.

Läs mer: Volontären Monika tog med sig snoddar till flickornas hår

Det är nu andra gången under flyktingkrisen som Monika Andersen åker ner som volontär till Grekland. I höstas var hon på Somos tillsammans med sin dotter Daniela. Förhållandena är mer ordnade nu. I höstas tvingades människor sova på marken med vad skydd de kunde hitta över sig, nu finns det tält för varje familj.

Nu är en veckas volontärarbete slut för Monika Andersens del men hon rekomenderar andra att åka iväg som volontär.

– Jag har tagit på mig en tung uppgift om att informera familjerna, men det passar ju mig som är utbildad att möta människor i svåra situationer. Andra volontärer är duktiga på andra saker och får arbetsuppgifter utifrån vad som passar dem. Så jag tycker att det här är något som alla som vill det kan göra, säger Monika Andersen.

Läs mer: Monika ger hjälpande hand mitt i flyktingkrisen