Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvallsbo anmäler hotell för diskriminering

Hudiksvallsbon nekades boende på stadshotellet i Luleå, eftersom han är yngre än 28 år. Men han får ingen hjälp från diskrimineringsombudsmannen.

För 18-årige Jonas Ekblom från Hudiksvall blir det inget Luleåkalas i år, som han planerat.

I början av juli månad bestämde han sig för att han ville bo på det centralt belägna stadshotellet, som drivs i hotellkedjan Elite hotels regi. Men planerna grusades – och i stället har Jonas Ekblom gjort en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

- När jag ville boka frågade receptionisten hur gammal var jag. Jag berättade att jag var 18 år och då blev jag nekad boende på hotellet, säger han.

Flera av hotellen i Luleå har nämligen infört en åldersgräns under Luleåkalaset; den som vill checka in mellan torsdag och lördag måste vara minst 25 till 30 år fyllda. Detta blev Jonas Ekblom varse då han ringde runt till fler hotell och campingar i området efter att ha fått nej från stadshotellet.

- Det är en usel förolämpande generalisering av oss unga. Och det är verkligen inte bra eftersom en stor del av målgruppen för festivalen är yngre än 28 år, säger han.

Förbudet mot diskriminering regleras i diskrimineringslagen. Dock gäller förbudet inte försäljning av varor, tjänster eller bostäder – bara inom arbetslivet och utbildningsområdet. DO har därför avslutat Jonas Ekbloms ärende, med hänvisning till att händelsen som han anmält inte omfattas av lagen.
Men Jonas Ekbloms musiksommar är inte över för det. Nu styr han kosan söderut, mot U2:s konsert i Göteborg.
- Där kunde jag minsann få boende utan några som helst problem, säger han.