Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvalls största industriman har avlidit

En av Hudiksvalls största industrimän, Lars G Sundblad, har avlidit i en ålder av 93 år.

Många skulle nog vilja gå så långt som att säga att utan Lars G Sundblad skulle det inte finnas något Iggesunds bruk.

I närmare 100 år har släkten Sundblad haft inflytande över brukets framtid.

I början av 1900-talet reste Lars G Sundblads pappa, den unge civilingenjören Gunnar Sundblad, runt som konsulent efter Norrlandskusten och anlade sulfitfabriker.

1915 drog Gunnar Sundblad i gång landets första kombinerade sulfit- och sulfatfabrik i Iggesund. 1921 blev han vd för Iggesunds bruk, och 1951 började Lars G Sundblad att jobba som assistent till sin far. Då hade han efter avslutade studier på Läroverket i Hudiksvall, tagit en civilingenjörsexamen på KTH 1947.

Det var inte någon självklarhet att Lars G skulle ta över vd-posten, men 1956 frågade styrelsen om han kunde tänka sig bli vd för bolaget. Lars G Sundblad accepterade, och var sedan under 28 år disponent för Iggesunds bruk.

Ett av de viktigaste besluten han fattade under sin tid som disponent, och det som många anser vara vad som räddade Iggesunds bruk, var att gå från cellulosa till kartongtillverkning. Hade bruket i stället valt tidningspapper menar en del att bruket inte skulle finnas i dag.

Idén till kartongproduktion fick Lars G Sundblad redan 1953, i samband med en studieresa han gjorde till USA. Det pågick en revolution inom matvaruindustrin där försäljningen koncentrerades till stora saluhallar. Lars G insåg att när varorna såldes på det sättet krävdes det förpackningar, som samtidigt även skulle kunna fungera som reklamobjekt.

Då ingen i den dåvarande styrelsen för bruket kunde något om kartong, har Lars G Sundblad uppgett att han fick fungera lite som en predikant. Och han lyckades övertala styrelsen att investera närmare 100 miljoner i kartongtillverkning.

I början av 1960-talet var man redo att starta kartongtillverkningen, och den inriktningen har alltid varit lönsam, även om den fått växa successivt. Cigarett- och frysförpackningar har varit två lönsamma nischer under decennier.

1984 lämnade Lars G Sundblad ledningen för Iggesunds bruk, men hade fortsatt många uppdrag i styrelser i flera år efter det.

Lars G Sundblad var i många år ordförande för Gunnar och Lars G Sundblads ungdoms- och understödsfond. Sundbladska fonden ger anslag till ungdomsverksamhet i föreningar och klubbar, och delar även ut stipendier för långt och troget arbete bland barn och ungdomar eller till fortbildning för ungdomsledare.

Han avgick som ordförande år 2004, och utnämndes i samband med det till fondens hedersledamot.

2005 till delades han den mycket prestigefyllda Ekmanmedaljen, för sina insatser att med stor framgång skapa en ny epok i Iggesunds historia, och för Sveriges och Europas skogsindustrier, som det hette i motiveringen. När han mottog medaljen på Folkets hus i Stockholm blev det den andra Ekmanmedaljen i familjen. 1948 tilldelades hans pappa Ekmanmedaljen.

Sedan 2013 var han bosatt på Tunbacka.