Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvalls skolutredning - kräver utbyggnationer och ger längre skolskjutsar

Elever får längre väg till skolan, kommunen behöver sätta in fler skolskjutsar och bygga om skolor för att lägga ner fyra småskolor. Det framgår av konsultens utredning som väckt många känslor bland föräldrarna.

Stängs småskolorna i Edsta, Friggesund, Malsta och Njutånger så innebär det ökat behov av skolskjutsar konstaterar PWC:s konsulter i sin utredning. Vi talar nu främst om elever från förskoleklass till årskurs 6. Skolresorna om två högstadieskolor stängs är betydligt längre.

Läs mer: Föräldrar besvikna över förslaget för Njutångersskolan

Läs mer: Facken om småskolorna: "Rekryteringen är viktigast"

Det kan bli 16 kilometer för den Edstaelev som har längst till Näsvikens skola. Längsta skolresorna blir det i Bjuråker om Friggesundselever ska åka till Ede skola i Delsbo, 23 kilometer enkel resa, enligt konsultrapporten.

Läs mer: Upprört i Delsbo efter förslag om skolavveckling

Den Malstaelev som i dag har längst till Sandvallaskolan får åka 17 kilometer skolskjuts och 21 kilometer skolskjuts blir det för Njutångerseleven som idag har längst till Enångers skola.

Det finns också ett förslag att dessutom stänga 7-9-skolorna i Delsbo och Iggesund. Det drabbar särskilt högstadieelever i Bjuråker som kommer att få 75 kilometers skolväg till en 7-9-skola i Hudiksvall. Redan innan utredningen presenterades framfördes politiska reservationer mot att stänga högstadieskolor.

Långa resvägar är nämligen inte enda invändningen mot att lägga ner två befintliga högstadieskolor. Särskilt som både Iggesund och Ede skola har tillräckligt med utrymme för antalet högstadieelever de kommande tio åren.

Det tunga argumentet är kostnaden för att bygga en ny högstadieskola i Hudiksvall. Den är beräknad utifrån schablonbelopp och summan landar då på 99 miljoner kronor i nybyggkostnad.

Om eleverna flyttas från de fyra småskolorna Edsta, Friggesund, Malsta och Njutånger krävs det investeringar på skolorna i Näsviken, Delsbo, Sandvalla och Enånger på runt 16 miljoner kronor.

Det handlar om att bygga ut Näsvikens skola för 4,5-7,5 miljoner kronor. Sandvalla är idag den skola som bäst utnyttjar sina lokalytor så för att ta emot Malstaeleverna behövs fyra nya klassrum, matsal och kök för 7,5 till 12 miljoner kronor.

Det behövs inga stora åtgärder på Enångers skola för att ta eleverna från Njutånger. På Ede skola i Delsbo behöver B-huset rustas och salarna för slöjd och hemkunskap rustas för 4 miljoner kronor.

En motivering till varför småskolorna ska stängas är för att öka antalet behöriga lärare. Men sammanslagningen kan leda till sänkt lärartärhet. Så blir fallet i Näsviken och på Sandvalla medan den höjs på Ede skola och Enångers skola konstaterar PwC. Det kan noteras att den nya Enångersskola får lägre lärartärhet än vad njutångers skola har idag.

Det kompenseras av att skolorna blir mindre sårbara vid frånvaro och sjukdom när detjobbar fler lärare på de återstående skolorna framhåller konsulterna.

Det pågår redan planering för att protestera mot förslaget genom namnlistor i Delsbo och Bjuråker.