Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvalls natthärbärge är öppet

Under fredagskvällen öppnade natthärbärget i Hudiksvall åter sina dörrar för de hemlösa. Något som uppskattades av kvällens gäster.

– Det är fantastiskt med så underbara människor som er som ställer upp och gör det här. Ni kunde ha gjort vad ni ville i kväll, men så sitter ni här och tar emot oss. Jag blir gråtfärdig när jag tänker på att ni gör det här frivilligt, helt underbart, säger en nattgäst till Christer Johnsson, ny ordförande för natthärbärget, och kvällens volontärer Helena Lindberg och Ing-Marie Englund.

Konflikten som ledde till att natthärbärget stängde ner sin verksamhet i oktober förra året är löst och nu har de ett nytt avtal med RIA. Natthärbärget ska husera på övervåningen av RIA-gården, medan RIA har sin verksamhet på nedre botten. Men under fredagens förberedelser stötte de på problem.

Se även tv från när Natthärbärget stängde för ett år sedan

– Vi var i full gång med förberedelserna när vi fick en kontraorder av brandmyndigheten, då blev det tvärstopp. Vi får inte sova på övre plan, så nu har vi möblerat om och flyttat till nedervåningen. Vi får ta en diskussion med RIA om hur vi ska lösa det här. Men allt är klart för i kväll, säger Christer Johnsson.

Läs mer om samarbetet mellan RIA och natthärbärget

Det blir allt kyligare om kvällarna och Christer Johnsson vet att det finns människor som inte har tak över sina huvuden. Två gäster har redan anlänt och Christer väntar sig fler.

Natthärbärget har i nuläget fem sängplatser, varav en som är avsedd för kvinnliga nattgäster.

– Vi välkomnar alla som inte har ett tak över huvudet om natten. Om det är våra egna socialt utslagna, tiggare eller EU-migranter. Vi gör ingen skillnad. Vi tar emot så länge som vi har plats.

För varje kväll kommer två volontärer behövas för att arbeta på natthärbärget.

– Vi hoppas att det sprider sig att vi öppnat igen och att fler vill hjälpa till, för om vi inte får ihop nog med volontärer kommer vi inte kunna ha öppet varje kväll, säger Christer Johnsson.

Se även: Natthärbärge för EU-migranter i Hudiksvall