Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvalls kommun - "Bättre om barnen bor här"

Hudiksvalls kommun anser att det är bättre för de ensamkommande barnen om de flyttas hit, men medger att det hade varit bättre om barnen kommit till Hudiksvall från början.

Pia Andersson, chef på social- och omsorgsförvaltningen, bemöter kritiken från Peter Marinko från nätverket för ensamkommande barn, Rädda barnen i Uppsala.

Läs om kritiken här: Kommunen vill ta hem ensamkommande barn-vi vägrar

–Det är bättre för både barnen och kommunhandläggarna som har hand om deras ärenden om barnen bor i Hudiksvall, då blir uppföljningarna enklare. Vi vill naturligtvis också att ungdomarna som vi har ansvar för ska komma hit och ha det bra här. När de sen blir vuxna vill ju vi så klart att de ska stanna kvar här och skapa sig en framtid, säger Pia Andersson.

På frågan om det handlar om pengar svarar hon att det självklart även är en ekonomisk fråga.

Läs mer: Hudiksvalls kommun pressad när fler ensamkommande flyktingbarn väntas behövs fler platser och mer personal

Hon håller med om att det att det allra bästa hade varit om barnen hade kommit hit från allra första början.

– Situationen i höstas gjorde dock att vi fick köpa platser för barnen på andra ställen. Det finns barn i Hudiksvall som egentligen hör till andra kommuner.

Den 18 april åkte Hudiksvalls kommun och gjorde ett försök att hämta barnen. Barnen vägrade.

Det är bland annat en mejlväxling, mellan de gode män som protesterar mot beslutet å barnens vägnar, och en handläggare vid integrationsenheten i Hudiksvalls kommun, som nätverket för ensamkommande hänvisar till i den framförda kritiken.

Läs:Akut personal och platsbrist när antalet ensamkommande flyktingbarn ökar i Hälsingland-Det-är en krissituation

I mejlet skriver handläggaren att SKL, Sveriges kommuner och landstings jurister har bekräftat att Hudiksvalls kommun kan oavsett gode männens samtycke omplacera barnen hit. Om inte gode männen går med på det så är det deras ansvar att sörja för barnens uppehälle.

Social- och omsorgsförvaltningens chef Pia Andersson bekräftar att avtalet med boendet är uppsagt.

Läs även:; Sexuellt övergrepp på ensamkommande barn-kommunen hann inte kontrollera boendet

– Som svar på frågan om vi ska åka ner igen och hämta barnen, så kan jag inte svara på det eftersom det rör enskilda individer och faller under sekretessen. Beträffande avtalet med HVB-hemmet så har avtalet sagts upp och avslutats. Barnens gode män har också ett ansvar för barnens väl. Vi vill ta vårt ansvar för barnen genom att ta hem dem till Hudiksvall, säger hon.