Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvalls bolag granskade i analys

Hudiksvalls beslutsfattare har nu tillgång till en omfattande analys när det ska tas beslut som rör kommunens aktiebolag.

Hudiksvalls Näringslivs AB (HNA) har beställt rapporten, som kostat runt 80 000 kronor.

– För vår del är det en viktig investering i verksamheten att få fram den här informationen, då vi kan fatta bättre och mer informerade beslut, säger vd Mattias Durnik.

Utvecklingen inom kommunens aktiebolag mellan 2003 och 2012 analyseras i rapporten. Här presenteras styrkorna och svagheterna.

Att det finns problem är tydligt:

Bland annat märks att utvecklingen för branschen med tjänster till företag vacklar, eftersom det gått dåligt för en del bolag. Det är också en svag utveckling inom trä- och möbelbolagen. För verkstad och papper noteras en stark konkurrenskraft, men branschen minskar i sysselsättning.

På plussidan finns en konkurrenskraftig och stark tillväxt för it- och telekom, bygg, samt vård och omsorg. Det finns dessutom en god konkurrenskraft och tillväxt bland företag inom hydraulik, trots att verkstad som helhet krymper.

Ett av råden från Mats Svensson vid Bisnode, som skrivit rapporten, är att värna om fortsatt tillväxt inom it-telekom, hydraulik, bygg, omsorg och besöksnäring.

Rapporten kommenterar även att Hudiksvall har en klen tillväxt av nya företag sett över perioden 2003–2011. Och trots att de största bolagen har god konkurrenskraft, minskar företag med över 100 anställda i både värde och sysselsättning.

Analysen visar att det finns en stabil lönsamhet för företag i storleksordningen 10–50 anställda, med tillväxt i både värde och sysselsättning. Bland lite större företag, med 51–100 anställda, noteras att de genererar betydelsefullt värde och tillväxt. Kommunen har dessutom framgångsrika företag med över 100 anställda, som Monitor, Brinkab, A-Assistans och Brizad.