Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yxhotade grannfrun och prejades av polisbil – så blev domen

Mannen slog en yxa i trappan när han inte fick mer whiskey. Dagen därpå prejade polisen ner hans bil i diket när han vägrade stanna.

Annons

En dag i augusti i fjol skulle en man klyva timmer hos sina grannar. Han fick whiskey av grannfrun, men nekades påfyllning när han ville ha det. Mannen gick då själv in och hämtade flaskan.

När kvinnan föste ut honom ur bostaden tog han fram en liten täljyxa och slog den i trappan samtidigt som han uttalade dödshot mot henne.

Läs även: Man slog yxa i väggen vid sin hustrus huvud

Under rättegången nekade mannen till brott och hävdade att grannfrun hade sprungit mot honom med en kniv. Tingsrätten skriver i domen att det är "mycket märkligt" att de uppgifterna inte framgår av det polisförhör som gjordes med mannen.

Dagen därpå mötte samme man en polisbil. Mannen, som saknar körkort, fortsatte att köra, trots att polispatrullen följde efter honom med påslagna ljud- och ljussignaler. En grävmaskin fick väja för att undvika en krock, enligt domen.

Läs mer: Biljakt på tre hjul slutade i diket

Dessutom anslöt en mc-polis till jakten, som gick längs vägen vid sjön Norrdellen. Mellan Fönebo och Moviken prejade polisen ner mannens bil i diket.

Under rättegången sade mannen att han trodde att poliserna skulle döda honom och att han därför körde vidare, trots att han dessutom hade punktering.

Läs även: Gävleborgspolisen prejar för miljoner

Hudiksvalls tingsrätt dömer mannen för olaga hot, vårdslöshet i trafik, två fall av olovlig körning samt brott mot trafikförordningen. Han döms till skyddstillsyn, det vill säga övervakning, och ska betala 10 000 kronor i skadestånd till den hotade grannen.

I samma dom frias mannen från ett åtal om misshandel.

Mer läsning

Annons