Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yoga rena barnleken

/

Med ett stort mått lekfullhet kan man koka ihop ett närande yogapass för barn.

Annons

– Jag har hållit i vuxenyoga under sex år, men det här är första gången jag har en barngrupp, berättar Anna Tjärnberg innan starten.

Hon förklarar att barnyogan är bra för kroppsmedvetenheten, att de får tillfälle att experimentera med kroppen, men också lära sig avslappning.

– Det är mycket aktiviteter annars. Här kan de hitta avslappning med hjälp av saga och lek, motiverar Anna Tjärnberg innan det är dags att tillsammans med andra ledaren, Anna-Karin Widehammar, välkomna föräldrar med barn.

Deltagarna är från fyra års ålder och det finns ingen gräns uppåt.

Eftersom det är första gången får ledarna förklara vad yoga är för något.

– Det är en gammal jympaform kan man säga, flera tusen år gammal, förklarar Anna-Karin Widehammar medan de alla står i en cirkel, längst fram på var sin matta, vända mot mitten där ett värmeljus lyser.

Första övningen är att sitta och att andas på ett bra sätt. Ledarna förklarar att man kan tänka sig ett snöre från huvudet som lyfter en uppåt och sträcker ryggen och att man kan andas in genom näsan så att man fyller magen med luft. Barnen är lugna, tysta och verkar lite blyga.

Ledarna använder sig av en saga för att lära ut en lång rad olika yogaövningar. Regndropparnas resa till havet går via berget, solen, regnbågen, älgar, björnar och allt möjligt som kan tänkas dyka upp i vår natur. Allt de stöter på blir en yogaövning.

– Nu har ni gjort jättemånga yogarörelser. Känns det bra i kroppen? frågar Anna-Karin Widehammar och får ett jakande svar.

Belysningen dämpas och barnen får lägga sig ner för att slappna av på mattorna i skenet från ljusen. När passet är över verkar barnen nöjda, söker sig till sina föräldrar och tassar tillsammans ut ur lokalen.

Mer läsning

Annons