Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Why not Hudik samarbetar med Fryshuset för att skapa mötesplats

/

Why not Hudik tar med sig politiker, företagare och ungdomar för ett studiebesök på Fryshuset i Stockholm.
– Vi har fått jättebra respons. Det här är startskottet för oss, säger Lava Bastan från Why not Hudik.

Annons

Den ideella föreningen Why not Hudik bildades för drygt två år sedan. Det är en förening som vill motarbeta utanförskap och har sedan starten haft ambitionen att skapa en mötesplats för unga i Hudiksvall där de kan få sitt första arbete. Förebilden är Fryshuset i Stockholm som har cirka 500 anställda i olika projekt. Fryshuset ska nu hjälpa Why not Hudik med att komma i gång med sin verksamhet. Föreningen har bjudit in politiker, tjänstemän, företagare och engagerade ungdomar att följa med på resan till Stockholm en dag nästa vecka. Förhoppningen är att studiebesöket ska inspirera och ge en klar bild över hur Fryshuset arbetar och hur man skulle kunna arbeta i Hudiksvall.

– Vi vill involvera alla som berörs nu när arbetet drar i gång, säger Lava Bastan.

Läs också: Why not Hudik kickar i gång en livescen.

Nästa steg är att bjuda in till ett stormöte i Hudiksvall där ungdomar ska få göra sin röst hörd.

– Det här innebär en investering men samtidigt, vad kostar det för samhället när unga hamnar i utanförskap? Räknar man på det så inser vi att vi måste börja det här arbetet i dag. Jag tycker att kommunen har ambitionen, nu handlar det om att lägga pengar på rätt sätt, säger Lava Bastan.

30-tal har tackat ja till att följa med till Fryshuset. Från kommunen kommer bland annat kommunalrådet Daniel Pettersson (V), oppositionsrådet Caroline Schmidt (C) och kommunchefen Bengt Friberg.

– Det känns jättespännande att göra det här, säger Caroline Schmidt (C) som satt som kommunalråd när Why not Hudik startades.

– Jag har alltid stöttat den här idén. Vi har fritidsgårdar på flera håll i kommunen men vi har ingen mötesplats för ungdomarna när de slutar på fritidsgårdarna. Söderhamn har sina Verkstäder och jag ser att vi behöver något liknande här i Hudik, säger Caroline Schmidt (C).

Caroline Schmidt ser en möjlighet att använda pengar från den sociala investeringsfonden till att stötta föreningen.

– Kan vi göra tidiga insatser så att unga får en plattform och undviker utanförskap, så kommer vi att tjäna in de pengarna sen, säger hon.

Kommunalrådet Daniel Pettersson (V) följer också med på studiebesöket.

– Jag tycker att Why not Hudik är ett jättebra projekt. Det blir intressant att se hur man skulle kunna utveckla projektet och få en ekonomisk bra grund att stå på, säger Daniel Pettersson.

Mer läsning

Annons