Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wedins salteri ska läggas ned

/

Efter tre år upphör surströmminginläggningen i före detta Bodins rökeri, Enånger.

Annons

Beslutet fattades av ägarna på onsdagen, och nu ska man försöka avyttra lokalen och inventarierna. Tillverkningen av Höga Kustens surströmming ska fortsättningsvis ske på legobasis, hos Oscars i Söråker.

– Jag beklagar verkligen att vi inte kan ha tillverkningen kvar i Enånger, men så här måste det bli. Vi kommer inte minst att sakna ungdomarna som har arbetat hos oss, säger Britt-Marie Karlsson, styrelseledamot och administratör hos salteriets ägare, PO Gävlefisk.

Verksamheten inleddes för tre år sedan, i före detta Bodins rökeri, sedan lokalerna hade anpassats för inläggning och burkning av surströmming. Förhoppningarna var stora, när de första tunnorna lades in i samband med strömmingsleken för tre år sedan.

Men redan första året började bekymren dyka upp. Ett fel i en falsmaskin ledde till att i stort sett hela årsproduktionen gick förlorad. Även de två följande säsongerna kantades av problem.

– Det är en jättesvår bransch, konstaterar Britt-Marie Karlsson.

Överläggningarna inom styrelsen har pågått under våren, sedan man först väntade på regeringsbeslutet om dispens från dioxinreglerna.

– Nu ska Oscars tillverka Höga Kustens surströmming, enligt vårt originalrecept, och med vårt varumärke. Men tillverkningen blir inte kvar i Hälsingland eller Gävleborg. Fastigheten måste vi dessvärre avyttra, det är stora kostnader förknippade med att ha den kvar, säger Britt-Marie Karlsson.

Mer läsning

Annons