Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterskor brist på asylboendet Svanbacken

/
  • Vahid från Iran har varit i Sverige nästan tre månader och fortfarande har han inga vinterskor. Han har provat olika skor men hittar inga som passar.
  • Ulla Jonsson, Delsbo, packar upp kläder som har skänkts till Svanbacken, som senare ska fördelas till de asylsökande.
  • Lisa Weinacht visar upp
  • Karin Ahlberg, Delsbo, från Svenska kyrkan och Ingrid Olsson, Delsbo, Röda korset, hjälper till med att sortera kläder som har kommit in till Svanbacken.

Många av de asylsökande på Svanbacken saknar vinterkläder. Just nu pågår en insamling av Svågadalens intresseförening för att få in fler

– Vi har ett akut behov av vinterskor. Ungefär 50 av de asylsökande har inga vinterskor, säger Lisa Weinacht, kassör i Svågadalens intresseförening.

Annons

I tisdags förra veckan höll Migrationsverket ett informationsmöte på Svanbackens asylboende med ett hundratal representanter från kyrkan, Röda korset, Svågadalens intresseförening – och en rad andra föreningar.

– Då vädjade man från asylboendet här, att man behöver hjälp med att sortera kläder som kommit in och organisera fördelningen till de asylsökande. Sedan dess har jag, min sambo och flera frivilliga från bland annat Röda korset och Svågadalens intresseförening varit här och hjälpt till, säger Lisa Weinacht.

Lisa Weinacht kontaktade föreningen Dakapo i Näsviken och fick kläder och under torsdagen kom det en buss med ännu mer kläder från Bikupan, Röda Korset, i Forsa. Totalt bor det 165 asylsökande på förläggningen, från tio nationer – bland annat Syrien, Afgahanistan, Somalia och Ukraina.

– Idag fick vi klartecken från Dakapo styrelse att de skänker drygt 30000 kronor och står för strumpor, långkalsonger, långärmad tröja och vantar till alla 165 personer på förläggningen. Det behövs verkligen, säger Lisa Weinacht.

Den mest akuta situationen just nu är bristen på vinterskor för både barn och vuxna, förklarar Lisa Weinacht.

– Frivilliga kan lämna vinterskor som de inte behöver till oss här på Svanbacken när som helst, säger hon.

Mer läsning

Annons