Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vinsten var att sätta ned foten"

/
  • Sara Stille lade upp en film på internet där hon berättade om att hon utsatts för övergrepp under två års tid. Hon hoppas att hennes berättelse kan stärka andra utsatta ungdomar och visa att det går att vända något negativt till något positivt.

När Sara Stille var 13 år förändrades hennes liv över en natt. Hon blev våldtagen av den person som hon litade mest på.

– Första gången trodde jag att det var ett misstag. Men sen hände det igen och jag blev alltmer nedbruten. Jag stängde av allt, jag ville inte känna efter.

Annons

När Sara Stille var 13 år började de sexuella övergreppen som skulle fortsätta under nästan två års tid. Över en natt blev hon en person som hon inte kände igen. Hon hade en strulig livsperiod och hon sökte trygghet hos mannen som hon lärt känna.

– När allt var som värst i mitt liv kom han in i det. Jag behövde honom och han stöttade mig, säger Sara Stille.
Hon förklarar att det var en av anledningarna till att hon fortsatte att träffa honom. Fast hon inte tyckte om det han gjorde mot henne behövde hon honom. Tingsrätten konstaterade i sin dom att mannen utnyttjat hennes beroendeställning.
Våldtäkterna, som hon räknat till minst 50 tillfällen, skedde ofta under hot och med våld. Hon beskriver själv att hon hade ett trassligt liv och att hon tidigare hade sökt trygghet hos mannen som var nästan dubbelt så gammal som henne när övergreppen började. Till slut lyckades hon bryta sig loss i samband med att hon träffade en pojkvän och flyttade från orten.
Idag bor hon i Hudiksvall och läser sista året på gymnasiet. Nyligen delade hon sin historia i en film på internet. En film som spridits i sociala medier och varje dag strömmar det in kommentarer och mejl till henne. Tusentals kommentarer har lämnats till filmen och över 18 000 personer har gillat hennes inlägg när hon publicerade filmen. Men det tog henne flera år att bli så pass stark att hon orkade berätta och dela med sig av sin berättelse.
– Jag hoppas att filmen kan hjälpa andra personer som bär på en hemlighet.
I maj gick hon in på polisstationen på sin gamla hemort och anmälde över 50 övergrepp. Bara några timmar efter det första förhöret med Sara Stille anhölls mannen misstänkt för våldtäkt mot barn. Mannen dömdes efter rättegången, mot sitt nekande, till tre års fängelse för minst tio fall av våldtäkt mot barn. En dom som hovrätten senare fastställde.
– Min vinst var inte en fällande dom, vinsten var att sätta ned foten och göra anmälan. På det viset visar man även vad man står för. Jag gick in på polisstationen som en människa och kom ut som en annan, säger Sara Stille

Mer läsning

Annons